latinica  ћирилица
28/06/2024 |  08:19 | Аутор: СРНА

Требиње: Изложба о стваралаштву сликарке Надежде Петровић

У Музеју Херцеговине у Требињу данас ће бити отворена изложба "Додиром кроз стваралаштво Надежде Петровић", која је организована поводом "Видовданских свечаности".
Музеј Херцеговине - Фото: РТРС
Музеј ХерцеговинеФото: РТРС

Из Музеја су најавили да ће поводом изложбе бити уприличена и гостујућа представа "Ненаписана писма" – монодрама у извођењу првакиње Народног позоришта у Београду Вање Милачић.

Монодрама "Ненаписана писма" представља живот и стваралаштво Надежде Петровић кроз дијалог и обраћање великом умјетнику и пријатељу Ивану Мештровићу.

Изложба је настала у организацији Музеја савремене умјетности Републике Српске и Галерије Надежеде Петровић у Чачку и представља оригинална дјела те знамените сликарке, прилагођена слијепим и слабовидим особама.

- Изложба представља резултат повезивања и сарадње приликом обиљежавања значајног јубилеја 150 година од рођења ове знамените српске сликарке, коју је УНЕСКО позиционирао као европску личност 2023. године - навели су организатори.

У оквиру изложбе налазе се посебно адаптиране и прилагођене тактилне репродукције за неколико умјетничких дјела из спомен-собе Галерије Надежде Петровић у Чачку, који је 2023. године био носилац титуле Националне престоница културе Србије под слоганом "Чачанска Родна".

Град Требиње је у оквиру тог пројекта представљен као посебан град-гост и побратим граду Чачку с обзиром на то да ова два града повезују коријени, умјетници, носиоци културе и тежња за уклапањем у вриједности савременог свијета.

Сва дјела су допуњена објашњењима на Брајевом писму, аудио–водичима и тактилним репродукцијама које је осмислио и израдио графички дизајнер Музеја савремене умјетности Републике Српске Немања Мићевић.

Отварање изложбе заказано је за 20.00 часова.