latinica  ћирилица
28/06/2024 |  07:12 ⇒ 08:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Фон дер Лајен: Захвална на именовању, тражићу потврду Европског парламента

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен захвалила је лидерима ЕУ на томе што су подржали њено именовање за други мандат на челу Комисије и поручила да ће сада тражити потврду од Европског парламента, након што представи своје политичке смјернице за наредниих пет година.
Урзула фон дер Лајен (фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET / POOL) -
Урзула фон дер Лајен (фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET / POOL)

Фон дер Лајен је на конференцији за новинаре након самита лидера ЕУ рекла да је почаствована и да јој је драго да може да подијели "овај веома посебан тренутак" са естонском премијерком Кајом Калас, која је именована за шефа европске дипломатије, и бившим португалским премијером Антонијом Коштом, који је изабран за новог предсједника Европског савјета.

- Сада ћу тражити потврду за своје именовање од Европског парламента, након што представим своје политичке смјернице за наредниих пет година - навела је Фон дер Лајен.

Калас је на конференцији за новинаре поновила да је почаствована због подршке Европског савјета, наводећи да је то огромна одговорност у вријеме геополитичких тензија.

- У Европи постоји рат, али постоји и растућа нестабилност на глобалном нивоу, то су такође главни изазови за европску спољну политику - навела је Калас.

Преко видео линка на конференцији се обратио и Кошта, који је рекао да је одушевљен што је ту, заједно са Фон дер Лајен и Калас, и што ће ускоро бити дио тог тима.

- Оне су обе изванредне Европљанке и сигуран сам да ће наша сарадња бити веома успјешна да служимо Европи и европским грађанима - поручио је Кошта.

Он је констатовао да се Европа и свијет суочавају са изазовним тренуцима, али је оценио да је ЕУ показала своју отпорност у прошлости, "увијек налазећи снагу у јединству".