latinica  ћирилица
28/06/2024 |  05:42 ⇒ 07:58 | Аутор: РТС

Дебата показала дубоке подјеле у САД; Трампов штаб прогласио побједу (ВИДЕО)

Дебата Џозефа Бајдена и Доналда Трампа показала је дубоке подјеле у америчком друштву пред новембарске предсједничке изборе.
Трамп и Бајден (Фото: EPA/MICHAEL REYNOLDS) -
Трамп и Бајден (Фото: EPA/MICHAEL REYNOLDS)

Млак наступ Бајдена донио нове невоље стратезима његове кампање. Трампов штаб прогласио побједу у дебати у којој су се кандидати спорили "ко је најгори предсједник у историји САД". Дебата окончана без поздрава учесника.

Без поздрава Трампа и Бајдена, дебата донијела нове проблеме демократама

Када се дебата, послије 90 минута, завршила Бајден и Трамп су, поново без руковања, отишли свако на своју страну, показујући, на тренутак, дубоке подјеле у америчком друштву пред новембарске предсједничке изборе.

Према првим реакцијама, Трамп је боље искористио нова правила предсједничке дебате, па су главни људи његове кампање, Крис Ласивита и Сузи Вилс одмах прогласили ”побједу” упркос чињеници да је Бајден одсуствовао из Бијеле куће недјељу дана како би се спремио за наступ.

Сличног мишљења је, јавља ”Њујорк тајмс”, и група демократских конгресмена, која је, током дебате, наводно, ћаскала о потреби да та странка нађе новог кандидата.

- Имамо проблем - јавља Си-Ен-Ен цитирајући неименоване изворе из демократске партије.

Бајден је наступ завршио хвалећи се како је почистио неред који му је оставио претходник, одбацујући Трампове оптужбе да је утицај Америке у паду.

Напао је Трампа због инфлације и обећао да ће наставити борбу против инфлације, како би људи у САД коначно предахнули.

Трамп је, пак, Бајдена назвао ”нарикачом”, која свашта обећава, али на крају не уради ништа.

- Сво што ради је то да нашу земљу чини мање безбједном тако што милиони и милиони људи настављају да улазе без контроле. Ни војска га не поштује. Испали смо глупани у Авганистану, није зауставио Израел. Пропадамо као нација, али то неће трајати. Учинићемо још једном Америку великом - закључио је Трамп.

Бајден се фокусирао на порезе и економију и нагласио да га је Трамп оставио са "катастрофом". Трамп је рекао да је током његовог мандата улагано у војску, дошло је до највећег смањења пореза, док је за Бајдена рекао да се само жали и не ради ништа.

Радимо на томе да окончамо сукоб у Гази започео је Бајден наводећи зашто се око тог сукоба мора врло пажљиво поступати. Трамп се вратио на Украјину рекавши да је Бајден дозволио да САД плаћају за тај рат много више од својих савезника док их је он током свог мандата натејрао да за НАТО плаћају знатно више.

Током дебат расправљали су и о питању абортуса, ветеранима, случају Сторми Данијелс, наркоманији, црној заједници у САД.

Дебата је окончана без поздрава учесника, а наредна ће се одржати почетком септембра.