latinica  ћирилица
28/06/2024 |  02:56 ⇒ 11:59 | Аутор: РТРС

Прва дебата предсједничких кандидата Бајдена и Трампа за изборе 2024. (ВИДЕО)

Прва дебата предсједничких кандидата у САД, актуелног предсједника демократе Џозефа Бајдена (81) и бившег предсједника републиканца Доналда Трампа (78) у оквиру кампање за изборе који ће бити одржани у новембру.
Бајден - Трамп (фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Бајден - Трамп (фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Дебата је почела без руковања, кандидати су изашли сваки са своје стране и заузели места за подијумом готово без икакве интеракције.

Говорнице су ближе него што је то обичај код дебата које организује надстраначка Комисија за предсједничке дебате, уместо извода из америчког устава позадину чини Си-ен-ен лого што чини да дебата више личи на редовну телевизијску емисију него на уобичајену предсједничку дебату.

Модератори су водитељи Си-Ен-Ена Џејк Тапер и Дејна Беш, а пренос би, како је најављено, требало да траје сат и по, уз двије паузе за рекламе.

Дебату гледајте овдје.

Пауза за рекламе није било када је, током протекле три деценија, за ТВ сучељавања била задужена Комисија за предсједничке дебате. То више није случај.

Полиција је затворила прилазе згради Си-Ен-Ена пуних осам сати пред почетак дебате, на којој ставове у кључним проблемима Америке сучељавају главни кандидати за мјесто предсједника - Џозеф Бајден или Доналд Трамп.

Дискретно, околним улицама возио је аутобус из кампање трећег кандидата, млађег Роберта Кенедија, који се није квалификовао за учешће у дебати.

Први пут од 1976. године, у студију нема публике.

Оба кандидата пристала су да им се микрофони угасе када није њихов ред да говоре, чиме се умањује могућност упадања у ријеч. Током дебата уочи предсједничких избора 2020. године, Трамп и Бајден су више пута прекидали један другог.

По угледу на претходне године, модератори могу да "користе сва средства на располагању да воде рачуна о времену и осигурају цивилизовану расправу".

За разлику од претходних година, нема уводних излагања. Имају два минута да одговоре на питање, са репликама од једног минута и одговорима на реплике. Модератори такође имају дискреционо право да одобре додатни минут.