latinica  ћирилица
27/06/2024 |  18:24 | Аутор: СРНА

Нестала војна помоћ вриједна 62 милиона долара

Америчко Министарство одбране не може да лоцира оружје у вриједности од 62 милиона долара које је дато Украјини, наводи се у извјештају Пентагона.
Ракета (фото: EPA-EFE/RONALD WITTEK - илустрација) -
Ракета (фото: EPA-EFE/RONALD WITTEK - илустрација)

Ове закључке је изнио генерални инспектор Пентагона након процјене о томе да ли Министарство одбране "ефикасно прати одбрамбене ставке" које су достављене украјинским оружаним снагама.

Овај надзорни орган открио је да је до краја новембра прошле године укупно 62,2 милиона долара у опреми и оружју, планирано за мониторинг крајње употребе /ЕЕУМ/, пријављено као нестало. Међу њима су уређаји за ноћно осматрање, противтенковске ракете "џавелин" и јединице за лансирање ракета.

Према овом извјештају, америчка канцеларија за одбрамбену сарадњу /ОДЦ/ у Украјини "не може да каже који је од ових предмета изгубљен, а који уништен", а украјинска војска још није дала појашњење.

Канцеларија генералног инспектора такође је утврдила да су губици пријављени након 300 дана, што је око 10 пута дуже у односу на захтијевани временски оквир.

У извјештају се наводи да је ван оквира истраге било да се утврди да ли се десило "преусмјеравање" војне помоћи.

- У току је истрага о криминалном понашању у вези с америчким оружјем које је испоручено у Украјину - наведено је у извјештају.

ОДЦ ради у партнерству са Министарством одбране Украјине и Оружаним снагама на обезбјеђивању опреме и обуке Кијеву у његовом сукобу са Русијом. Украјинска војска извјештава ОДЦ о употреби опреме коју је испоручила Америка.

Мониторинг крајње употребе /ЕЕУМ/ проводи Вашингтон како би се осигурало да се страни крајњи корисници придржавају захтјева које су договорили страни партнери путем трансфера између влада, или које је наметнула влада САД за трансфере у оквиру директне комерцијалне продаје.