latinica  ћирилица
27/06/2024 |  12:06 ⇒ 12:07 | Аутор: ТАНЈУГ

НАСА одабрала Спејс X да обори Међународну свемирску станицу у океан

Америчка свемирска агенција НАСА је одабрала компанију Спејс Икс Илона Маска да обори Међународну свемирску станицу на крају њеног "радног вијека".
Спејс Екс (Фото: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH) -
Спејс Екс (Фото: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH)

Компанија са сједиштем у Калифорнији ће почетком сљедеће деценије изградити возило способно да гурне у Тихи океан платформу тешку 430 тона која се налази у орбити, преноси Би-Би-Си.

Уговор за овај посао вриједан је 843 милиона долара.

Први елементи свемирске станице лансирани су 1998. године, а континуиране операције посаде почеле су 2000. године.

Станица кружи око Земље сваких 90 минута на надморској висини нешто изнад 400 километара и била је дом хиљада научних експеримената, при чему су истраживане све врсте феномена, од процеса старења код људи до формуле за нове врсте материјала.

НАСА је проучавала различите опције за уклањање станице по завршетку њене мисије.

То укључује растављање станице и коришћење новијих елемената у платформи сљедеће генерације. Друга идеја је била да се једноставно преда неком комерцијалном предузећу да га покреће и одржава.

Сва ова рјешења, међутим, повлаче различите компликације у погледу сложености и трошкова. Ни НАСА ни Спејс Икс нису објавили детаље дизајна "тегљача" који ће гурнути станицу у Тихи океан, али ће бити потребан значајан потисак да би се ова огромна платформа безбједно усмјерила у атмосферу на правом мјесту и у право вријеме.