latinica  ћирилица
27/06/2024 |  11:50 | Аутор: СРНА

Ристић: Резолуција о Сребреници најеклатантнији примјер селективне културе сјећања

Министар информисања и телекомуникација Србије Дејан Ристић поручио је на засједању Међународне алијансе за сјећање на Холокауст /Ихра/ у Глазгову да се Србија снажно противи селективној култури сјећања и као најеклатантнији примјер за то навео недавно усвајање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН.
Дејан Ристић (Фото: ТАNJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/ bs.) -
Дејан Ристић (Фото: ТАNJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/ bs.)

Ристић је упознао учеснике са карактером, територијалном распрострањеношћу и трагичним посљедицама геноцида које је над стотинама хиљада припадника српског народа током Другог свјетског рата спровела хрватска држава.

Он је пренио да Србија снажно подржава недавно усвојене препоруке међународног тима стручњака у оквиру Ихра у вези са анализом тренутног стања у Спомен–подручју Јасеновац, као и да инсистира на њиховој моменталној имплементацији.

Нагласио је да Србија, заједно са свим чланицама Ихра, очекује да буде редовно обавјештавана од Хрватске о динамици имплементације препорука у вези са унапређењем садржаја у оквиру Спомен–подручја Јасеновац, саопштило је Министарство информисања и телекомуникације Србије.

Међународна алијанса за сјећање на Холокауст окупља 35 држава које имају статус пуноправних чланица, као и више стотина најистакнутијих стручњака.

Србија има статус пуноправне чланице од 2011. године.