latinica  ћирилица
27/06/2024 |  09:57 ⇒ 09:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Вечерас прва дебата предсједничких кандидата Бајдена и Трампа за изборе 2024.

Прва дебата предсједничких кандидата у САД, актуелног предсједника демократе Џозефа Бајдена (81) и бившег предсједника републиканца Доналда Трампа (78) биће одржана вечерас у оквиру кампање за изборе који ће бити одржани у новембру.
Трамп и Баједен (Фото: EPA/SHAWN THEW) -
Трамп и Баједен (Фото: EPA/SHAWN THEW)

Дебата почиње у 03.00 сати у петак по средњеевропском времену и биће емитована из студија Си-Ен-Ен-а у Атланти у америчкој држави Џорџији.

Дебата ће се такође истовремено емитовати на другим мрежама, преноси Си-Би-Ес, а како је раније саопштено, изборни штабови кандидата пристали на нова правила, која обухватају и гашење микрофона.

Модератори ће бити водитељи Си-Ен-Ен-а Џејк Тапер и Дејна Беш, а пренос би требало да траје сат и по, уз двије паузе за рекламе, преноси Глас Америке.

Пауза за рекламе није било када је, током протекле три деценија, за ТВ сучељавања била задужена Комисија за предсједничке дебате. То више није случај.

Први пут од 1976. године, у студију неће бити публике.

Оба кандидата пристала су да им се микрофони угасе када није њихов ред да говоре, чиме се умањује могућност упадања у ријеч. Током дебата уочи предсејдничких избора 2020. године, Трамп и Бајден су више пута прекидали један другог.

По угледу на претходне године, модератори ће "користити сва средства на располагању да воде рачуна о времену и осигурају цивилизовану расправу", саопштио је Си-Ен-Ен.

За разлику од претходних година, кандидати неће имати уводна излагања. Имаће два минута да одговоре на питање, са репликама од једног минута и одговорима на реплике. Модератори ће такође имати дискреционо право да одобре додатни минут.

На крају дебате, кандидати ће имати два минута за завршне аргументе.

Према Си-Ен-Ен-у, бацањем новчића биће одређене позиције кандидата на подијуму. Неће моћи да доносе унапред написане биљешке, већ ће им бити дат папир, оловка и вода.

Представницима изборних штабова неће бити дозвољено да разговарају са својим кандидатима до краја дебате.

Сви кандидати ван главних странака, укључујући Роберта Ф. Кенедија Млађег, нису успјели да се квалификују за фазу дебате до истека рока који је поставио Си-Ен-Ен - 20. јуна.

Кандидати су морали да добију подршку од најмање 15 одсто у четири одобрена национална гласања и да буду на гласачким листићима у довољном броју држава да би могли да освоје 270 гласова у Електорском колегијуму, што је праг за освајање предсједничког мјеста.

Штаб Кенедијеве кампање саопштио је у уторак да ће имати сопствену "дебату" у исто вријеме када и се одржава дебата Бајдена и Трампа и која ће се преносити онлајн.

Си-Ен-Ен није саопштио које ће теме бити заступљене у дебати.

Си-Би-Ес наводи да су могуће теме гранична безбедност и миграције, као и право на абортус, али и Трампова осуда за кривично дјело у случају тајне исплате порно звијезди Сторми Данијелс прије избора 2016. године.

Могућа тема је и осуда Бајденовог сина, Хантера, за куповину и посједовање пиштоља док је био зависник од кокаина, ако и питање економије.

Датум овогодишње дебате је најранији у америчкој историји, са кандидатима који још нису формално прихватили номинације својих странака.

И Бајден и Трамп ће то урадити на страначким конвенцијама.

Републиканска конвенција је наредног месеца у Милвокију, у Висконсину, а демократска у августу у Чикагу, у држави Илиноис.

Планирана је још једна дебата, 10 септембра, а домаћин ће бити телевизијска мрежа Еј-Би-Си њуз.