latinica  ћирилица
27/06/2024 |  09:06 ⇒ 09:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Пропао државни удар у Боливији: Ухапшен побуњенички генерал (ВИДЕО)

Боливијска полиција ухапсила је команданта војске Андреса Зуњигу, који је предводио покушај пуча у тој јужноамеричкој земљи.
Хапшење генерала Зуњиге (Фото:  EPA-EFE/STR) -
Хапшење генерала Зуњиге (Фото: EPA-EFE/STR)

Побуњеници предвођени Зуњигом упали су током ноћи у предсједничку палату у главном граду Боливије, Ла Пазу.

Јавно тужилаштво отворило је кривичну истрагу, преноси Би-Би-Си. Зуњига је оптужен за тероризам и оружану побуну.

Ипак, како је наведено, наредне недјеље ће бити кључне за утврђивање да ли је војна побуна Зуњиге била само изоловани инцидент.

Зуњига је јуче рекао да су Оружане снаге Боливије заузеле Трг Муриљо у Ла Пазу и навео да ће бити формиран нови кабинет министара.

- Сигурно ћете ускоро видјети нови кабинет. Министри ће се мијењати, али наша држава не може да настави овако, да ради шта хоће. Показујемо љутњу, дужност је, обавеза да њене Оружане снаге опораве ову земљу. Доста нам је понижавања војске и осиромашења земље - рекао је Зуњига, преноси боливијски Лос Тијемпос.

Боливијски званичници поручили су јуче да је у току државни удар против љевичарске администрације Луиса Арсеа.

Арсе је потом на свом налогу на платфроми Икс написао да је у току ''нерегуларно распоређивање'' појединих јединица војске и додао да се ''демократија мора поштовати''.

- Саопштавамо међународној заједници да је у току покушај државног удара против наше демократски изабране владе -, написао је потпредесједник земље Давид Чокеуанка на свом налогу на Иксу, док је министарка спољних послова Селинда Соса Лунда изјавила да су неке војне јединице покренуле напад на ''демократију, мир и националну безбједност''.

Бивши предсједник Ево Моралес позвао је присталице да изађу на улице и блокирају путеве како би се супротставили наводном покушају пуча, за који је окривио недавно смијењеног команданта војске генерала Хуана Хозеа Зуњигу, који је наводно смијењен са функције уочи немира у пријестоници Ла Пазу.

- Нећемо дозволити оружаним снагама да крше демократију и застрашују народ - поручио је Моралес.

Арсе је уочи своје инаугурације 2020. рекао да је тада у Боливији поново освојена демократија, поручивши да та земља ''неће толерисати било какву врсту де факто диктаторског режима или државног удара у Латинској Америци''.