latinica  ћирилица
26/06/2024 |  12:27 ⇒ 16:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Асанж у Аустралији дочекан уз аплауз (ФОТО/ВИДЕО)

Авион који је превозио Џулијана Асанжа у Аустралију слетио је у Канберу, а његова породица, укључујући супругу Стелу Асанж и његовог оца Џона Шиптона, били су на аеродрому да га дочекају.
Џулијан Асанж (фото: EPA-EFE/MICK TSIKAS) -
Џулијан Асанж (фото: EPA-EFE/MICK TSIKAS)

Асанж је изашао из авиона који га је вратио у Аустралију уз клицање окупљених људи, преноси Скај њуз. Он је са уздигнутом песницом махао гомили која се окупила на аеродрому у Канбери.

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж изјаснио се кривим по једној оптужби за прибављање и објављивање војних тајни САД, као резултат договора са тужиоцима америчког Секретаријата за правосуђе, чиме је обезбиједио себи слободу, а тиме је завршена и дуга правна сага која је покренула дебате о слободи штампе и националној безбједности.

Он се појавио пред судом јутрос на федералном суду у Сајпану, главном граду Сјеверних Маријанских острва, америчког комонвелта у Пацифику, чиме је уважена Асанжова жељи да избјегне улазак у континентални дио Сједињених Држава.

У обраћању суду, Асанж је рекао да вјерује да је Закон о шпијунажи на основу којег је оптужен у супротности са правима из Првог амандмана, али да прихвата да подстицање извора да дају повјерљиве информације за објављивање може бити незаконито, преноси Глас Америке.

У судници је одговарао на основна питања америчке окружне судије Рамоне Манглоне, коју је именовао бивши предсједник Барак Обама, и како преноси АП, чинило се да је пажљиво слушао о условима споразума. Као услов за изјашњавање о кривици, од њега ће се тражити да уништи информације које су достављене Викиликсу.

Договор са тужиоцима да призна кривицу за једно кривично дјело му такође омогућава да се врати у родну Аустралију без одласка у амерички затвор. Био је у затвору у Великој Британији посљедњих пет година, борећи се против изручења Сједињеним Државама на основу оптужнице према Закону о шпијунажи која је могла да носи дуготрајну затворску казну у случају осуде.

Викиликс, сајт за откривање тајни коју је Асанж основао 2006. године, поздравио је најаву договора, уз ријечи захвалности “свима који су стали уз нас, борили се за нас и остали потпуно посвећени борби за његову слободу“.

Одмах након пресуде, сајт је објавио на платформ Икс, да Асанж иде у Аустралију.