latinica  ћирилица
26/06/2024 |  12:14 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Београд: Трибина "Српска између мирног раздруживања и Декларације" (ВИДЕО)

Декларација Свесрпског сабора је заклетва да ћемо сачувати Републику Српску и Србију, а Српска треба и даље да инсистира на повратку изворном Дејтону и враћању отетих надлежности, речено је на трибини "Српска између мирног раздруживања и Декларације", која је одржана у Београду. Трибину су организовали портали Све о Српској и Факти, уз подршку Представништва Српске у Србији.
Јавна трибина, Београд - Фото: РТРС
Јавна трибина, БеоградФото: РТРС

Декларација Свесрпског сабора инсистира на спровођењу Дејтонског споразума, што значи да даје подршку Српској да активира све своје ентитетске надлежности, речено је на скупу. Учесници сматрају да за америчког амбасадора у БиХ Мајка Марфија мирно раздруживање представља пријетњу суштинским интересима САД, које су ставиле ад акта Дејтонски споразум.

- У ствари, ми требамо да сачекамо или да САД сједну за сто са актерима унутар БиХ или да дође до неког њиховог повлачења, да се у некој промјени околности они повуку, па да се онда створи прилика да три конститутивна народа расправљају о својој будућности - рекао је амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић поручио је да Декларацију усвојену на Свесрпском сабору види као својеврсну заклетву да ће Срби сачувати своје.

- Декларацију видим као заклетву да ћемо заједно и са истим увјерењем заступати право свих Срба на Републику Српску и Републику Србију, што даље значи да ћемо истом снагом чувати и захтијевати поштовање и Дејтонског споразума и Резолуције Савјета безбједности УН 1244 који гарантују територијални и политички суверенитет и наше Републике Српске и наше Србије - рекао је Цицовић.

Јавна трибина Београд (фото: РТРС)

Он је у обраћању рекао да само високи ниво јединства двије српске државе значи истинско јединство српског народа са двије стране Дрине, народа једног језика и писма, једне вјере и молитве, једне историје и једне будућности.

Цицовић је нагласио да се покушаји колективног Запада, или конкретније САД, да од БиХ начине своју колонију у Европи "цијелу и послушну" константно спотичу о интересе српског народа и његове на изборима потврђене власти Републике Српске, са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком на челу.

Професор Ненад Кецмановић поручио је да су предсједник Русије Владимир Путин и руски министар спољних послова Сергеј Лавров досљедни у ставу да подржавају изворни Дејтон, да је Република Српска по том питању увијек имала подршку Србије, али не као што је то било на Сабору.

- Предсједник Српске одавно говори да је Српска загледана у Србију, а да у Декларацији која је усвојена на Свесрпском сабору у Београду постоји и формулација "заједничка будућност", али да се та формулација као нова јавља и на међународном пољу, гдје су предсједници Србије и Кине Александар Вучић и Си Ђинпинг такође говорили о тој теми. Професор са Кембриџа Тимоти Лес прије неколико година рекао је да је Република Српска пропустила прилику за осамостаљивање, али да не значи да неће доћи нови моменат да се то деси - рекао је Кецмановић.

Политиколог Александар Павић изјавио је да је у БиХ на сцени нешто попут партије покера и да Српска не треба да одустаје од својих карата и инсистирања на повратку изворном Дејтонском споразуму.

- Ако сви прихвате повратак на изворни Дејтон то неће значити раздруживање. Српска ће наћи модел да избјегне причу о сепаратизму, а да досљедно поштује међународно право. То што је Српска ушла у наставак напора да поврати надлежности које јој по Дејтону припадају представља најмекши могући начин који не би требао бити споран за никога, а ако је споран у међународној и западној јавности, онда значи да им је споран сам Дејтон - оцијенио је Павић.

Павић је нагласио да је Тешко замислити да ће они да прихвате мирно раздруживање и концепт Дејтона".

- Очито је да је "дотјерало цара до дувара" и да је Српска схватила да више нема куда; или ће да поврати своје надлежности или ће бити дио унитарне БиХ. Не значи да Српска сада треба бити паралисана у свом чињењу да не би неког наљутила - поручио је Павић.

Професор геополитике Срђан Перишић оцијенио је да је ово историјски моменат за Републику Српску да врати своје дејтонске надлежности, али да њихово враћање треба да буде сукцесивно.

- Република Српска је дошла у историјски моменат када су јој се и међународне околности и унутрашње у БиХ поклопиле. Дошла је у позицију да може да говори о раздруживању или о враћању надлежности. То је историјски моменат и не сме да га пропусти - рекао је Перишић на трибини "Српска између мирног раздруживања и Декларације" у Београду.