latinica  ћирилица
26/06/2024 |  10:56 ⇒ 14:07 | Аутор: РТРС

ЦИК: Жријебање за петог српског делегата 1. јула; Хаџиабдић: Незабиљежена правна ситуација (ВИДЕО)

Предсједница Централне изборне комисије БиХ Ирена Хаџиабдић изјавила је да ће у понедјељак, 1. јула, бити организовано жријебање за петог делегата у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.
Конференција за новинаре - ЦИК БиХ - Фото: РТРС
Конференција за новинаре - ЦИК БиХФото: РТРС

Централна изборна комисија БиХ се након одлуке Суда БиХ о одбијању жалбе СНСД-а, у вези са жријебањем за петог делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, нашла у карактеристичној правној ситуацији која у изборним циклусима у БиХ до сада није забиљежена, изјавила је  Хаџиабдић.

Хаџиабдићева је појаснила да ће више детаља о жријебању које је у сједишту ЦИК-у заказно у понедјељак, 1. јули, бити познато након сутрашње сједнице јер је један број чланова ЦИК-а ван БиХ, напомињући да се одлуке доносе колективно и да само може говорити о плановима ЦИК.

Хаџиабдић је нагласила да није необично да Уставни суд, што је његова основна надлежност да штити Уставом загарантована права и да одлучује по апелацијама, врло често доноси посљедњу одлуку у изборним процесима, бар на основу оног што је видјела и у другим земљама.

- Међутим, доношење тих одлука се догађа одмах након избора и такви спорови, према мом мишљењу, требали би бити приоритетно рјешавани. Ми смо сада у новој правној ситуацији. Расправљамо методологију извршења одлуке - рекла је Хаџиабдићева.

Подсјећамо, Суд БиХ одбио је жалбу СНСД-а на одлуку ЦИК-а која је крајем маја поново признала листић ПДП-а за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.