latinica  ћирилица
26/06/2024 |  07:53 ⇒ 10:43 | Аутор: РТС

Џулијан Асанж изашао из америчког суда као слободан човјек

Оснивач Викиликса признао je кривицу по једној тачки оптужбе пред америчким судом у Сајпану у замјену за укидање свих других оптужби и слободу. Завршена је дуга правна сага од готово 14 година, која је покретала дебате о слободи штампе и националној безбједности. Асанж је по изласку из суда отишао на аеродром одакле је одлетио за Аустралију, а Викиликс је за вечерас најавио конференцију у тој земљи. Присталице широм свијета славе његово ослобађање.
Џулијан Асанж (фото: EPA-EFE/SAMANTHA SALAMON) -
Џулијан Асанж (фото: EPA-EFE/SAMANTHA SALAMON)

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж изјаснио се кривим по једној оптужби за прибављање и објављивање војних тајни САД, као резултат договора са тужиоцима америчког Секретаријата за правосуђе, чиме је обезбиједио себи слободу, послије готово 14 година.

Асанж се појавио пред судом јутрос на федералном суду у Сајпану, главном граду Сјеверних Маријанских острва, америчког комонвелта у Пацифику, чиме је уважена његова жељи да избјегне улазак у континентални дио Сједињених Држава.

У обраћању суду, Асанж је рекао да вјерује да је Закон о шпијунажи на основу којег је оптужен у супротности са правима из Првог амандмана, али да прихвата да подстицање извора да дају појверљиве информације за објављивање може бити незаконито.

Уништавање информација

На суд је стигао у тамном одјелу, са опуштеном краватом око крагне, након што је долетио из Британије чартер авионом у пратњи чланова правног тима и аустралијских званичника, укључујући и високог аустралијског дипломату у Уједињеном Краљевству Стивена Смита, који га је пратио на лету.

У судници је одговарао на основна питања америчке окружне судије Рамоне Манглоне, коју је именовао бивши предсједник Барак Обама, преноси АП, чинило се да је пажљиво слушао о условима споразума.

Као услов за изјашњавање о кривици, од њега ће се тражити да уништи информације које су достављене Викиликсу.

Договор са тужиоцима да призна кривицу за једно кривично дјело му, такође, омогућава да се врати у родну Аустралију без одласка у амерички затвор.

Први загрљаји и конференција

Говорећи испред зграде суда, Асанжова адвокатица Џенифер Робинсон изјавила је да случај оснивача Викиликса изазвао важну дискусију о слободи штампе и националној безбједности.

Џулијан Асанж, након пресуде, загрлио је своју адвокатицу, у присуству амбасадора Аустралије у САД и бившег премијера Кевина Рада, објавио је Викиликс на Иксу, а медији преносе да у том тренутку није желео да даје изјаве медијима.

Аустралијски премијер Ентони Албаниз објавио је да њих двоје путују са Асанжом у Аустралију.

Викиликс, сајт за откривање тајни коју је Асанж основао 2006. године, одмах након пресуде, објавио је да Џулијан иде у Аустралију.

Најавио је, такође, да ће вечерас одржати конференцију за штампу у Канбери, али није прецизирао ко ће је водити.

Стела Асанж је подијелила на платформи Икс фотографију Асанжа са мајицом, на којој пише "истина", док присталице Џулијана Асанжа широм света славе његово ослобађање.

Последње поглавље

Посљедњих пет година био је у британском затвору Белмарш, гдје се борио против изручења САД а на основу оптужнице према Закону о шпијунажи, која је могла да носи дуготрајну затворску казну у случају осуде.

Неочекивани договор омогућава објема странама да остваре одређени степен победе, при чему је амерички Секретаријат за правосуђе у стању да ријеши без суђења случај који је покренуо тешка правна питања и који можда никада не би стигао до пороте, с обзиром на дуготрајан темпо процеса екстрадиције.

Споразум о изјашњавању о кривици, обијелодањен у понедјељак увече у писму Секретаријата за правосуђе, представља најновије и вјероватно последње поглавље у судској борби у којој је укључен Асанж, кога су присталице прослављале као крсташког борца за транспарентност.

Са друге стране, национални безбедносни кругови инсистирају да је његов презир према владиној тајности, довео животе у опасност и отишао далеко изван граница традиционалних новинарских дужности.