latinica  ћирилица
25/06/2024 |  12:57 ⇒ 13:06 | Аутор: РТС

Вучић: Србија посвећена сарадњи са ЕУ у мјери у којој не угрожавамо своје виталне националне интересе

Предсједник Србије Александар Вучић састао се са европском комесарком за унутрашње послове Илвом Јохансон и поручио да је Београд у потпуности посвећен дијалогу са Приштином.
Вучић са Јохансовом (Фото: buducnostsrbijeav/Инстаграм) -
Вучић са Јохансовом (Фото: buducnostsrbijeav/Инстаграм)

Истакао је да је Србија посвећена сарадњи у области спољне и безбједносне политике са ЕУ у мјери у којој не би угрозила своје виталне националне, политичке и економске интересе.

Вучић је рекао да је превасходно неопходно осигурати безбједност српског становништва и без даљег одлагања спровести све обавезе из до сада постигнутих договора.

- Истакао сам да се по питању Косова и Метохије налазимо у изузетно тешкој ситуацији, те да Срби са КиМ трпе неподношљив притисак и друге облике принуде изазване једностраним потезима Приштине - објавио је Вучић на свом Инстаграм налогу buducnostsrbijeav.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Навео је да је имао добар разговор са европском комесарком о сарадњи са ЕУ, питањима илегалних миграција, усклађивању визног режима, наставку дијалога Београда и Приштине, као и о другим значајним питањима.

- Истакао сам да је Србија посвећена сарадњи у области спољне и безбједносне политике са ЕУ у мјери у којој не бисмо угрозили своје виталне националне, политичке и економске интересе - нагласио је Вучић.

Захвалио је комесарки на томе што је Србија од ЕУ препозната као поуздан партнер по питању миграција, док је поступање наше земље током дугогодишње мигрантске кризе оцијењено као изузетно одговорно, хумано и солидарно.

- Србија наставља пажљиво да прати миграциона кретања и одговорно предузима мјере у том смислу, што потврђује и данас потписани Споразум о оперативним активностима које спроводи Европска агенција за граничну и обалску стражу Фронтекс у Републици Србији - рекао је Вучић.

Поздравио је усвајање Уредбе о Успостављању инструмената за реформу и раст за Западни Балкан, којом су предвиђена средства намијењена свеобухватним реформама нашег региона, чиме је ЕУ показала своју опредијељеност да се европска интеграција Западног Балкана продуби и интензивира.