latinica  ћирилица
25/06/2024 |  07:45 ⇒ 10:05 | Аутор: РТРС

Лалић: Откупна цијена пшенице могла би бити до 40 пфенига по килограму (ВИДЕО)

Жетва пшенице у Српској је кренула и принос је веома добар, око шест тона по хектару, а квалитет пшенице је изузетан. Имамо информације да откуп ове године неће трпити и сви они ратари који буду хтјели да продају и лагерују своју пшеницу имаће за то могућност, рекао је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саша Лалић.
Саша Лалић - Фото: РТРС
Саша ЛалићФото: РТРС

Лалић је, гостујући у нашем Јутарњем програму, нагласио да још нема откупне цијене пшенице и да ће она бити формирана у складу са цијеном на тржишту, а могла би ићи и до 40 пфенига по килограму.

- Ресорно министарство директно не може утицати на цијену пшенице. Цијену одређује берза, конкретно ми се ослањамо на Новосадску берзу. Али индиректно можемо и то и радимо јер помажемо произвођачима са 580 марака подстицаја по хектару и регресирано дизел гориво. Тај систем даје резултате и имамо много заинтересованих произвођача за ове мјере - каже Лалић.

Што се тиче подстицаја, каже Лалић, они ће бити исплаћени када се заврши производни циклус.

- Министарство контролише парцеле посредством софтверског система и убрзо након тога могла би услиједити исплата подстицаја - додао је он.

Лалић је нагласио да Српска годишње произведе око 198.000 тона пшенице, а да јој је потребно 270.000 тона те је стога морају увозити из Србије и Мађарске. Истиче да ће овогодишња жетва бити изнад вишегодишњег просјека, а прве процјене говоре о приносу од шест тона по хектару.

Он је подсјетио да ће данас у Министарству пољопривреде бити одржан састанак са представницима ратарског и млинско-пекарског сектора на којем ће се разговарати о стању у овом сектору и могућностима да се, како каже, на још неки начин помогне произвођачима.