latinica  ћирилица
24/06/2024 |  10:28 ⇒ 12:16 | Аутор: СРНА

Орбан позвао на смјену Фон дер Лајенове

Премијер Мађарске Виктор Орбан позвао је на смјену предсједника Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, јер сматра да је њен мандат на челу Комисије "најгорих пет година у историји ЕУ".
Виктор Орбан (Фото: EPA-EFE/ZOLTAN MATHE HUNGARY OUT) -
Виктор Орбан (Фото: EPA-EFE/ZOLTAN MATHE HUNGARY OUT)

Он је у интервјуу за њемачку медијску групу "Функе" појаснио да је за смјену Фон дер Лајенове због њене "мале ефикасности".

- Еколошка транзиција је потпуни неуспјех управљања, а миграциони план је потпуни промашај. Европи је потребно ефикасније руководство, имамо бројне талентоване политичаре способне за обављање овог посла - изјавио је Орбан.

Међутим, Орбан није желио да говори о конкретним именима, пренио је ТАСС.

- Посљедњих пет година вјероватно је било најгорих пет година у историји ЕУ. Успјеси Европске комисије и елите у Бриселу су слаби - рекао је Орбан.

Мађарски премијер навео је да избори у Европском парламенту показују да народ жели промјену у Бриселу.

- Међутим, како ствари сада стоје, иста коалиција ће остати на власти. Нисам срећан због начина на који се ствари одвијају. Имамо структурални проблем - истакао је Орбан.

Он сматра да Европљани морају "поново да се уздигну" уколико желе да држе корак са Американцима, пошто је изгубљена политичка тежина коју је ЕУ некада имала на свјетској сцени.

Орбан на говорио позитивно о кандидату на предсједничким изборима у САД и бившем америчком предсједнику Доналду Трампу.

- Имам 100 одсто повјерења у Доналда Трампа. Не, 101 одсто. Главни разлог је што је он човјек мира, није започео ниједан рат - додао је Орбан.