latinica  ћирилица
22/06/2024 |  16:57 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

У Српску стигло близу 700 дјеце са Космета; свечани дочек у Братунцу (ФОТО/ВИДЕО)

Око 700 дјеце и омладине са Косова и Метохије срдачно је дочекано на граничном прелазу између Братунца и Љубовије на мосту Братољуб. Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији и ове године је организовао њихов боравак у 15 градова и општина Републике Српске. Домаћини у Братунцу припремили су свечани дочек, а добродишлицу су им пожељели бројни грађани и представници власти Републике Српске и Републике Србије.
Дјеца са Косова стигла у Братунац - Фото: РТРС
Дјеца са Косова стигла у БратунацФото: РТРС

У порти Цркве Успења Пресвете Богородице у Братунцу приређен је дочек и културни програм за преко 650 дјеце и њихових наставника, те младих са потешкоћама у развоју са Косова и Метохије након што су стигли у Републику Српску, гдје ће боравити наредних седам дана код својих вршњака.

Интонирана је химна Републике Српске, а онда су дјеца са Косова и Метохије и Братунца извела разноврстан и садржајан програм за све присутне.

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић је у обраћању дјеци са Космета рекао да су јунаци српског народа, јер ће Косово бити српско док су они тамо.

Дјеца са Косова стигла у Братунац

- Прешли сте Дрину преко моста симболичног имена `Братољуб` који спаја братски народ и борићу се да на Дрини не буде граница, јер је српски народ један и јединствен, без обзира гдје живи, и тако ће и остати, што смо показали и на Свесрпском сабору - поручио је Нешић.

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић пожељела је добродошлицу дјеци са Космета и угодан боравак у Републици Српској.

- Желим да се осјећате слободно и угодно и да понесете најљепше успомене из Српске. У Влади Републике Српске биће приређен пријем за дјецу са Космета - рекла је Стојичићева.

Она је захвалила начелнику општине Лазару Продановићу и Српској православној цркви на организацији данашњег свечаног дочека, те Милораду Арлову, захваљујући чијем ентузијазму и сензибилности према дјеци са Космета која немају слободу, организује већ 12 година ове сусрете.

- Та традиција треба да се настави и прошири - истакла је Стојичићева.

Дјеца са Косова стигла у Братунац

Министар за породицу и демографију Србије Милица Ђурђевић Стаменковски рекла да су дјеца преласком "Братољуба" спојила Србију и Српску.

- Овај догађај оправдао је мисао са Свесрпског сабора да су Србија и Српска једна породица, да се овдје симболички грли један народ. То је мост заједништва, поноса, историје, прошлости и будућности коју заједнички градимо. Србија и Српска су једна кућа, један народ, два плућна крила - истакла је Стаменковска.

Она је захвалила дјеци са Косова што у срцима носе дио Косовског завјета и пожељела им је пријатан одмор код браће у Републици Српској.

Предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов пожелио је дјеци са Космета угодан боравак код својих вршњака у Републици Српској и захвалио школама и начелницима 15 општина и градова који ће угостити малишане.

Он је посебно захвалио начелнику општине Братунац и Српској православној цркви на организовању свечаног дочека.

Начелник општине Братунац Лазар Продановић рекао је да је поносан што је Братунац домаћин братског скупа и што ће први пут 45 малишана са Космета боравити код братуначких породица, којима је захвалио.

Он је истакао да је косовски мит на овом подручју још жив и јак, што је и допринијело да српски народ опстане на овом подручју, те је позвао дјецу да и наредних година буду гости Братунца.

Предсједник Удружења дневни центар "9. јануар" из Косовске Митровице Ивана Ракић рекла је да је Република Српска други дом за чланове овог удружења, да воле Републику Српску и да им боравак овдје пуно значи, као и одржавање хуманитарног концерта 24. јуна у Бањалуци за дјецу са сметњама у развоју.

Владо Беатовић, чија ће породица угостити једног дјечака са Косова, рекао је да то представља част и задовољство његовој породици.

- Надам се да ћемо се лијепо дружити и да ћемо упознати и његову породицу и наставити да се дружимо, да нам и породично дођу у госте - каже Беатовић.

Након културног програма, гости су прошли улицама Братунца и наставили путовање према мјестима гдје ће боравити наредних седам дана, а њих 45 остало је у Братунцу.

Дјеца су данас стигла у 14 аутобуса преко прелаза "Братољуб".