latinica  ћирилица
22/06/2024 |  16:47 ⇒ 23:05 | Аутор: РТРС

Након стабилизације снабдијевања остаје питање: Ко је одговоран због колапса електроенергетског система? (ВИДЕО)

Након јучерашњег распада електроенергетског система, снабдијевање струјом у регионалној мрежи постепено је успостављено. У Републици Српској сви електроенергетски објекти раде у пуном капацитету, саопштио је генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић. Петровић каже да тачан узрок још није познат, али да ће анализа Европске комисије утврдити шта се десило. Наглашава да се овакве стуације, због степена оптерећености, могу очекивати и убудуће.
Струја - Фото: РТРС
СтрујаФото: РТРС

Након вишечасовног прекида електричне енергије, струја се вратила у све крајеве Српске, саопштио је генерални директор Електропривреде Лука Петровић. Наглашава да је правовремена модернизација мреже у значајној мјери могла да ублажи јучерашњу хаварију.

- Оно што могу да потврдим и што је сигурно тачно, недостају инвестиције које би омогућиле контролу дешавања на неким другим тачкама у Европи и на тај начин спријечиле прекид енергије на нашем подручју - поручио је Петровић.

Значајна средства за инвестиције посједује БиХ, али су већ годинама блокирана и заробљена, јасан је предсједник Српске Милорад Додик. Он је поручио да се овај озбиљан застој не односи само на снабдијевање електричном енергијом.

- Све што је на нивоу БиХ, то пропада и не може ништа да се успостави. Ми смо онемогућени, блокирањем тих огромних средстава да изградимо мрежу у Републици Српској. Ви немате сада оквир у коме можете да градите ново енергетско постројење, јер је преносни систем веома танак и веома слаб. Да Република Српска то ради, ја вјерујем да ми не би имали никакав проблем - истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

С обзиром на повезаност цјелокупног електроенергетског система, испади великог броја далековода, проузроковали су непланирана оптерећења која су довела до потпуног колапса, појашњава струка. За разлику од већине земаља Западног Балкана, Србија је одољела изазовима.

- Захваљујући тим токовима снага које су тога тренутка били успостављени, Србија није осјетила веће посљедице. Са друге стране, Србија је као електроенергетски систем повезана и на систем Бугарске, Румуније, Мађарске, Хрватске, дакле, доста добро смо повезани - нагласио је Жељко Марковић, стручњак за енергетику.

Поред јаких интерконекција, Србија је, такође, претходних година активно радила и на јачању електроенергетског система, поручила је ресорна министарка Дубравка Ђедовић Хандановић. Наглашава да, иако је ситуација под контролом, дежурне службе су у и даље приправности.

- Ми смо у наш систем улагали од 2015. године. Доста инвестиција је завршено, а доста је и у фази завршетка. Ове године ћемо имати и нова постројања. Јачали смо и преносни систем и то се видело и то се показало - поручила је Дубравка Ђедовић Хандановић, министар рударства и енергетике.

Независни оператор система БиХ саопштио је да су велике промјене у токовима, високе температуре и испад далековода у Црној Гори и Албанији у кратком размаку довели до прекида снабдијевања струјом.

Из Комитета за системске операције Европске мреже оператора преносних система електричне енергије саопштили су да ће извршити детаљну истрагу инцидента.