latinica  ћирилица
20/06/2024 |  20:37 ⇒ 20:38 | Аутор: СРНА

Ровер: Националне мањине у Српској су привилеговане, ПИК дезинформише јавност

Предсједник Савеза националних мањина Републике Српске Фрањо Ровер рекао је да су националне мањине у Српској привилеговане, да их финансирају Влада Републике Српске и локалне заједнице и да не стоји тврдња Управног одбора Савјета за спровођење мира да институције Српске "стигматизују мањине".
Фрањо Ровер - Фото: РТРС
Фрањо РоверФото: РТРС

Ровер је рекао да је Савез на чијем је челу удружење од јавног интереса због чега су тврдње о стигматизацији маниња у Српској дезинформација, односно ПИК није упознат са стварним положајем националних мањина.

- ПИК никада од нас није тражио информацију о положају националних мањина на терену, а Савез смо који окупља 80 одсто националних мањина у Републици Српској. Увијек смо спремни на разговор са свима и било би добро да траже информације од релевантних представника - рекао је Ровер за Срну.

Он је напоменуо да генерално стање националних мањина на нивоу БиХ није задовољавајуће, да не постоји стратегија за националне мањине, али да Република Српска ради на побољшању услова за њихово дјеловање, док то није случај у Федерацији нити на нивоу БиХ.

Ровер је подсјетио да у Министарству просвјете и културе Републике Српске постоји грант од 50.000 КМ намјењен само за национале мањине, као и да је уз сагласност овог министарства Савез националних мањина у основним школама у Угљевику, Лопарама, Бијељини, Прњавору и Приједору организовао такмичење ученика осмих разреда у познавању националних мањина.

- Новчана средства која се тренутно издвајају нису довољна, али ћемо кроз наше активности настојати да она буду већа - рекао је Ровер и навео да Прњавор за националне мањине издваја 30.000 КМ, а Бањалука више од 100.000 КМ.

Ровер је навео да Савез националних мањина у складу са законом предлаже своје чланове Савјета у Народној скупштини Републике Српске, док се на нивоу ФБиХ и БиХ они бирају по политичкој подобности, што није охрабрујуће.

Он је истакао да је оно што их забрињава у Српској и ФБиХ, како каже, злоупотреба у изборном процесу за загарантована одборничка мјеста која националне мањине имају у неким локалним заједницама.

- Појединци то злоупотребљавају због привилегија и из личних интереса. Ту треба ПИК да стане иза нас, а не да дају непровјерене и паушалне изјаве о стању на терену - рекао је Ровер.

Управни одбор ПИК-а је након дводневног засједања у Сарајеву, између осталог, позвао власти Српске да обуставе све активности које "угрожавају политички плурализам, слободу медија, слободу говора и простор за цивилно друштво, те стигматизују мањине".