latinica  ћирилица
18/06/2024 |  21:55 ⇒ 22:09 | Аутор: СРНА

Маслеников: Руско-црногорски односи у великој кризи

Амбасадор Руске Федерације у Црној Гори Владислав Маслеников изјавио је да су руско-црногорски односи у дубокој кризи и захтјевају обнављање за шта је потребна политичка воља и прави дијалог.
Обиљежавање Дана Русије у Подгорици - Фото: СРНА
Обиљежавање Дана Русије у ПодгорициФото: СРНА

- Можете да се не слажете у нечему, али морате да слушате једни друге. Русија пажљиво слуша шта се дешава у Црној Гори, прати мишљење народа од којег више од 70 одсто иступа против санкција Русији, док је 80 одсто против забране руских медија - рекао је Маслеников на прослави Дана Русије у Подгорици.

Он је нагласио да је за пет година, колико је амбасадор Руске Федерације у Црној Гори, више пута имао прилику да се увјери колико народ Црне Горе цијени вјековне историјске, духовне и културне везе са Русијом.

- Увјерен сам да кључ за нормализацију и развој наших билатералних односа лежи, не у Подгорици, већ у Беранама, Никшићу, Херцег Новом, Андријевици, Тивту, Пљевљима, Будви, Плужинама, Зети, Жабљаку, Мојковцу, Даниловграду и Перасту, гдје су Руси прије 325 година почели да уче навигацију, као и у Котору, гдје је прије 220 година отворен први руски конзулат на Балкану - рекао је Маслеников.

Када је ријеч о економској сарадњи, Маслеников је рекао да руски инвеститори чине 11 одсто свих директних страних инвестиција у Црној Гори, што је 112 милиона евра.

- У Црној Гори је прошле године боравило 247.000 руских туриста, што је 10 одсто од укупног броја туриста - истакао је Маслеников.

Говорећи о спољној политици Русије, Маслеников је рекао да је она предвидљива, да није усмјерена ни приотив кога, нити против било чијих интереса, већ је усмјерена на развој партнерства са свим земљама.

- Русија заједно са све већим бројем земаља свјетске већине ради на стварању хармоничног и праведног мултиполарног свјетског поретка заснованог на равноправној сарадњи - рекао је Маслеников.

Он је нагласио да Европа треба да буде у добрим односима са Русијом да би остала један независних центара развоја, те истакао да је Москва спремна за то.

Обиљежавању Дана Русије у Подгорици присуствовали су предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић и Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије.