latinica  ћирилица
18/06/2024 |  17:50 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Декларација и Свесрпски сабор - потврда блискости Србије и Српске (ВИДЕО)

Декларација усвојена на Свесрпском сабору, почетком јула требало би да добије потврду у Парламенту Српске. Предсједник Народне скупштине најавио је свечану сједницу на којој би требало да се обрати предсједница Скупштине Србије, Ана Брнабић. Сабор одржан у Београду је од историјског значаја за српски народ, истакли су министри унутрашњих послова Српске и Србије. Још једном је речено да 9. јануар остаје Дан Републике.
Свесрпски сабор, Београд - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Свесрпски сабор, БеоградФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Осим политичког јачања, Свесрпским сабором, створене су нове могућности за сарадњу и развој економија са обје стране Дрине.

Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, требало би да, почетком наредног мјесеца, буде верификована у највишем законодавном тијелу, Парламенту Српске.

Представници владајуће већине очекују подршку двије трећине посланика.

- Надам се да ћемо наћи начин да једним заједничким закључком кажемо да нико неће доводити у питање 9. јануар. Ја сам вам рекао да је та одлука донесена на референдуму, а изнад те одлуке не може бити никаква одлука Владе или ове Народне скупштине - рекао је Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Тиме би Српска први пут добила Дан државности, а 9. јануар остаје оно што је био и до сада, Дан Републике, јасан је делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

- 9. јануар остаје симбол и светиња Републике Српске којем додајемо 15. фебруар, Сретење, као празник српске државности који ће се једнако славити и у Србији и Српској. За оне који су довољно паметни то и те како много значи, а за оне који немају политичке мудрости и памети, нека се и даље боре против тога - јасан је Ковачевић.

9. јануар као Дан Републике, афирмисан је на Свесрпском сабору и тиме добио додатну вриједност и снагу.

Ништа што је договорено на Сабору, није рађено на штету неког другог, јасни су министри унутрашњих послова Српске и Србије.

- Овај документ је документ статике зато што он цементира неке непролазне вриједности које су универзалне за сав српски народ који има своју матицу и државу. С друге стране је програмски зато што ће он дати каснија усмјерења да се ти стратешки елементи развијају и јачају - навео је Синиша Каран, министар унутрашњих послова Републике Српске.

Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Србије нагласио је да у Декларацији ништа није усмјерено ни против кога, нити је, како наводи, било шта говорено о стварању неке "велике Србије.

- Када је то у историји постојала "велика Србија"? И да питам колико то Србија треба да буде мала да некоме не би била велика? - каже Дачић.

Свесрпски сабор потврда је свега што Српска и Србија деценијама раде.

Сарадња на политичком, економском и другим пољима, договрена на Сабору, увелико се реализује.

Министар саобраћаја и веза Српске Недељко Чубриловић, каже да блискост Србије и Српске нико не може да угрози.

Отвориле су се могућности за нове инвестиције и сарадњу.

- И овај усвојени документ на Свесрпском сабору ће вриједити и трајати онолико колико будемо вјеровали у њега и колико грађани буду посвећени реализацији тога. А вјерујем да српски народ има разлога да то чини - казао је Чубриловић.

Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Републике Српске напомиње да се између Србије и Републике Српске очекују велики пројекти у области електропривреде, односно градње хидроцентрала.

- Наравно да за то има још одређених потешкоћа са нивоа БиХ али мислим да ће се препознати значај ових субјеката за цијелу БиХ, не само Републику Српску. И наравно када је у питању путна инфраструктура - навео је Ћорић.

Бројне су и општине и градови Српске који имају сарадњу са Србијом и којима ће моморандуми потписани не Свесрпском сабору допринијети у развоју. Само неки од њих су Невесиње и Мркоњић Град.

- Сматрам да то треба значити да се ми не уједињујемо против некога него се српски народ уједињује са самим собом. Напросто не требамо никога да страшимо нити да се бојимо, него је то нормална сарадња која је текла и до сада - навео је Миленко Авдаловић, начелник општине Невесиње.

Драган Вођевић, начелник општине Мркоњић Град истиче да су Свесрпски сабор и потписивање разних декларација и меморандума о сарадњи заиста значајни за све који живе у Републици Српској јер, како каже, значи да уз себе имају нашу матицу.

А управо то и јесте била суштина Сабора. Један народ, један сабор.

Заједничка будућност и жеља за развојем Српске и Србије.

Искључиво на добробит српског народа али и свих других народа који са Србима живе.