latinica  ћирилица
17/06/2024 |  21:31 ⇒ 18/06/2024 | 10:36 | Аутор: РТРС

Концерт "Поклон Републици": Идентификација младих са Српском - важно за будућност (ФОТО)

Годишњим концертом бањалучког Универзитета под називом "Поклон Републици", обиљежен крај академске године и Свјетски дан музике. Наступило је више од 80 извођача из Симфонијског оркестра Академије умјетности Универзитета у Бањалуци и симфонијског оркестра Српског народног позоришта из Новог Сада.
Академија - концерт (фото: predsjednikrs.rs/Dona Katušić) -
Академија - концерт (фото: predsjednikrs.rs/Dona Katušić)

У духу Свјетског дана музике, када се промовишу различити музички жанрови, уз симфонијске оркестре наступио је ди-џеј Младен Томић.

Концерт је одржан под покровитељством Кабинета предсједника Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас уочи годишњег концерта бањалучког Универзитета под називом "Поклон Републици" да је важно да се млади снажно идентификују са Српском, јер то гарантује будућност.

- Ово је дивно вече музике које је посвећено Републици Српској. Сви људи, укључујући и академску заједницу веома су привржени Српској, а то на најбољи начин показује и организација овог концерта - рекао је Додик.

Додик је истакао да Универзитет у Бањалуци остварује своју важну друштвену и академску улогу.

- Желим да захвалим свима који су допринијели томе да снага Универзитета у Бањалуци, једнако као и Универзитета у Источном Сарајеву, расте у посљедним годинама. То је оно за шта се боримо сви заједно - поручио је Додик.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир изјавио је да годишњи концерт бањалучког Универзитета поводом завршетак наставе у академској години треба да постане традиционалан.

- Концерт би требало да постане традиционалан и на Универзитету у Источном Сарајеву, јер ћемо само на овај начин дати смисао нашем високом образовању који није само учење, излажење на испите и држање наставе, него и наука и умјетност. Када се то споји, онда то даје врхунски резултат - рекао је Будимир.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин изјавио је да годишњи концерт бањалучког Универзитета поводом завршетка академске године треба да уђе у календар културних манифестација Републике и града Бањалука.

Гајанин је оцијенио да је концерт опод називом "Поклон Републици" спектакуларан догађај чија је организација била изузетно сложена.