latinica  ћирилица
17/06/2024 |  10:37 ⇒ 10:37 | Аутор: СРНА

Брнабић: Директне стране инвестиције већ премашиле двије милијарде евра

Прилив директних страних инвестиција у Србију од почетка године до 10. јуна износио је више од двије милијарде евра, што је за 9,6 одсто више него у истом периоду лани када је забиљежен рекордан прилив, рекла је данас предсједник Скупштине Србије Ана Брнабић.
Ана Брнабић (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr) -
Ана Брнабић (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr)

- Имали смо рекордну 2023, а сада поново имамо. Надам се да ће се овако наставити и до краја године - рекла је Брнабићева, наводећи да је ове податке добила од гувернера Народне банке Србије Јоргованке Табаковић.

Када је ријеч о великој дебати у Скупштини Србије, коју је најавила у вези са пројектом експлоатације литијума "Јадар", она је изразила очекивање да ће сви парламентарци по први пут озбиљно и одговорно приступе тој теми.

Брнабићева је подсјетила да је рударска корпорација "Рио Тинто" објавила студију о процјени утицаја на животну средину, истичући да су то озбиљни документи које су радили неки од најеминентнијих српских професора и стручњака, као и оних из иностранства, те да о томе мора да се разговара.

- То је огроман потенцијал. Да ли ћемо га користити или не остаје да процијенимо на основу озбиљних и одговорних разговора. Треба да покушамо да све наше шансе искористимо за још богатију Србију и не можемо да се одрекнемо ниједног потенцијала за наш додатни, бржи раст и развој - рекла је Брнабићева за телевизију "Хепи".