latinica  ћирилица
15/06/2024 |  18:14 ⇒ 18:37 | Аутор: Агенције

Милиони муслимана на хаџу по екстремним врућинама

Упркос екстремно високим температурама, мноштво вјерника данас се упутило на брдо Арафат, гдје ће више од милион и по ходочасника провести дан читајући Куран и уз молитву, а посебно ће молити за Палестинце у Гази.
Вјерници на хаџу (Фото: EPA-EFE/STRINGER) -
Вјерници на хаџу (Фото: EPA-EFE/STRINGER)

Обучени у бијело, неки ходочасници су дошли још у зору на 70 метара високо брдо близу Меке, гдје је пророк Мухамед одржао своју посљедњу проповијед.

Бројни су вјерници стигли на хаџ, једну од обавеза коју једном у животу морају обавити сви муслимански вјерници под условом да су физички способни на овај пут и да имају довољно новца за ову сврху.

Дозволе за Меку додјељују се на темељу квота по земљи.

Ходочашће се одржава у сјени рата Израела и палестинског Хамаса у Појасу Газе.

Власти су раније упозорили да се политички слогани неће толерисати, али поједини ходочасници извикују поруке подршке  Палестинцима.

На брду Арафат забиљежене су изузетно високе температуре, чак и до 43 степена Целзијусова, а иначе је то један од најтоплијих региона на свијету. 

Мушкарцима је забрањено да покривају главу, па многи носе сунцобране.

Саудијске власти организовале су пунктове са хитном медицинском помоћи и поставиле 280 кревета за оне којима позли, посебно за старије. Прошле године за вријеме хаџа евидентирано је више од 10.000 случајева разних реакција на високу температуру.

Муслимански вјерници ће у недјељу обиљежити Курбан бајрам.