latinica  ћирилица
15/06/2024 |  10:16 ⇒ 15:10 | Аутор: Агенције

Небензја: Ако Кијев и Запад одбију мировни план Русије, биће одговорни за наставак крвопролића

Запад и кијевске власти ће у случају да одбију приједлог Русије за рјешавање сукоба у Украјини сносити политичку и моралну одговорност за наставак крвопролића, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја.
Василиј Небензја (Фото: EPA-EFESARAH YENESEL) -
Василиј Небензја (Фото: EPA-EFESARAH YENESEL)

- Ако Запад и Кијев одбију тај мировни приједлог, морална и политичка одговорност за наставак крвопролића биће на њима - казао је Небензја на сједници СБ УН о Украјини, која је сазвана на захтјев Русије, а поводом одлуке неких држава на западу да дозволе Кијеву да страним оружјем гађају територију Русије.

Додао је и да ако Кијев одбаци садашњи приједлог, онда ће убудуће услови за почетак преговора бити другачији.

Подсјетимо, руски предсједник Владимир Путин је претходно изнио Кијеву и Западу нови приједлог за прекид сукоба у Украјини, који је украјински предсједник Володимир Зеленски одбацио.

Небензја је указао да Кијев и његови спонзори демонстративно игноришу мировне напоре за рјешавање сукоба и одбијају да их размотре.

Он је рекао да Русија позива земље, чија се руководства имају здраворазумски приступ, да не вјерују лукавим позивима на скуп о Украјини у Швајцарској.

Обраћајући се чланицама Савјета безбједности, Небензја је поручио да ће Русија дати свој одговор на све злочине Кијева у које је умијешан и Запад.

- Западни војници практично ручно управљају процесом примјене високопрецизног оружја у Украјини, било да се ради о британским ракетама 'сторм шедоу', америчким 'атакамс' или француским, јер Украјинци то сами не могу - закључио је Небензја.

Извор: rt.rs