latinica  ћирилица
14/06/2024 |  12:19 ⇒ 12:21 | Аутор: СРНА

Мицотакис реконструисао кабинет

Грчки премијер Киријакос Мицотакис реконструисао је свој кабинет да би подстакао борбу Владе са кризом трошкова живота, али је задржао министре спољних послова и финансија на њиховим функцијама ради демонстрације континуитета политике.
Киријакос Мицотакис (Фото: EPA-EFE/ACHILLEAS CHIRAS) -
Киријакос Мицотакис (Фото: EPA-EFE/ACHILLEAS CHIRAS)

Промјене су најављене након што је Мицотакисова странка десног центра постигла лошији резултат него што се очекивало на изборима за Европски парламент прошлог викенда.

Он је задржао министра финансија Костиса Хацидакиса и министра спољних послова Јоргоса Герапетритиса, а именовао је Такиса Теодорикакоса за министра развоја и премјестио Никија Керамеуса из Министарства унутрашњих послова у Министарство рада.

Бивши министар одбране Никос Папанајотопулос именован је за министра миграција.

Упркос економском опоравку након деценије болних мјера штедње, плате у Грчкој и даље су испод просјека ЕУ.

Мицотакис је "протестно" гласање на изборима за Европски параламент приписао високим трошковима живота.

Он је рекао да ће његова влада покушати да се, у оквиру буџетских ограничења, избори са растућим цијенама прехрамбених производа, али је одбацио идеју смањења пореза на промет.

Нова демократија, која влада Грчком од 2019. године, била је прва са 28,3 одсто гласова на европским изборима, али је то далеко од 33 одсто, што је поставио као циљ током предизборне кампање, пише портал "Екатимерини".

Овај резултат био је знатно испод 40 одсто, колико је Мицотакисова странка добила на прошлогодишњим парламентарним изборима у Грчкој.