latinica  ћирилица
14/06/2024 |  10:10 ⇒ 11:10 | Аутор: Агенције

Бајден поново изгубљен: "Одлутао" од свјетских лидера (ВИДЕО)

Снимак америчког предсједника Џоа Бајдена који се наизглед удаљава од лидера на самита Групе седам (Г7) у Италији , прије него што га је повукла италијанска премијерка Ђорђа Мелони, постао је виралан на друштвеним мрежама.
Бајден на Г7 (Фото: EPA/GIUSEPPE LAMI) -
Бајден на Г7 (Фото: EPA/GIUSEPPE LAMI)

На снимку се види како 81-годишњи предсједник наизглед губи фокус и удаљава се од групе свјетских вођа током демонстрације скока с падобраном у четвртак.

Окренуо се улијево и пришао официру који је паковао падобран, подигавши му палац према горе.

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони интервенисала је како би га вратила међу остале лидере. Двојица челника потом су позирала за фотографисање, док је Бајден полако стављао своје препознатљиве сунчане наочале.

Видео кружи друштвеним мрежама и изазвао расправу, а неки су довели у питање Бајденову способност да служи још један мандат.

Виши замјеник секретара за јавност Бијеле куће Ендрју Бејтс бранио је предсједника, тврдећи да је исјечак без контекста.

- Честита једном од падобранаца и диже палац горе - рекао је Бејтс на Иксу.

Ово није био једини бизаран инцидент који укључује Бајден на самиту Г7. Прије тога на једном снимку се може видјети како амерички предсједник неспретно салутира Мелони прије него што је отишао с позорнице.

Ово је само један од многих инцидената који изазивају забринутост, те се многи питају да ли Бајден може водити најмоћнију свјетску државу још четири године.