latinica  ћирилица
14/06/2024 |  08:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Стејт департмент: Извјештај ИАЕА показује да је циљ Ирана ширење нуклеарног програма

Потпарол Стејт департмента Метју Милер изјавио је, да извјештај који је објавила Међународна агенција за атомску енергију јасно показује да Иран има за циљ да настави да шири свој нуклеарни програм на начине који немају кредибилну мирољубиву сврху.
Стејт департмент - Фото: РТРС
Стејт департментФото: РТРС

Планиране акције додатно поткопавају тврдње Ирана о супротном, а ако Иран спроведе ове планове, САД ће одговорити у складу са тим, наведено је у саопштењу Стејт департмента.

Метју Милер је истакао да Иран мора да сарађује са ИАЕА без даљег одлагања, како би у потпуности применио своје правно обавезујуће обавезе заштите.

- Остајемо у блиској координацији са нашим партнерима и савезницима и спремни смо да наставимо да повећавамо притисак на Иран уколико се настави несарадња са ИАЕА - рекао је Милер.

У извјештају ИАЕА објављеном у четвртак наводи се да је Иран инсталирао додатне центрифуге за обогаћивање уранијума у Фордоу и да је почео да поставља друге, пренио је Ројтерс.

Такође је наведено да је Иран у свом постројењу за подземно обогаћивање у Натанзу, разрадио план за инсталирање неодређеног броја додатних центрифуга.