latinica  ћирилица
14/06/2024 |  07:57 ⇒ 08:23 | Аутор: sputniknews.com

Русија поручила Западу: Свијет је почео трезвеније да сагледава ситуацију у Украјини

Свијет почиње трезвеније да процјењује оно што се дешава у Украјини, Русија није узалуд разоткривала лицемјерје Запада, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја.
Василиј Небензја (Фото: EPA/SARAH YENESEL) -
Василиј Небензја (Фото: EPA/SARAH YENESEL)

- Нису узалудни наши напори да "раскринкамо" лицемерје и "двоструке стандарде" Запада у вези са украјинском кризом на платформи УН. Видимо да се у међународној заједници формира много трезвенија процена онога што се дешава. Западној антируској пропаганди постаје све теже да превари већину у УН, поготово када јој се намеће украјинска агенда на уштрб разговора о много хитнијим питањима за свијет у развоју - рекао је Небензја у интервјуу за Спутњик.

Према његовим ријечима, секретаријат УН крши принцип равноправности када је у питању сукоб у Украјини, а бројне институције за људска права и хуманитарне организације које раде на украјинској територији нису непристрасне.

- Немамо илузија да ће се западне делегације поново претварати да су слијепе и глуве за све војне и друге злочине кијевског режима, чији су директни саучесници. Исто важи и за Секретаријат УН, који мора да се придржава принципа еквидистанце, али га у пракси стално крши - напоменуо је Небензја.

Он је истакао да ће Руска Федерација на сједници Савјета безбејдности УН указати на геополитичке ризике украјинског коришћења западног оружја против цивила у Русији.

У петак ће бити одржан састанак Савјета безбједности УН на захтјев Русије на тему испорука западног оружја Кијеву.