latinica  ћирилица
14/06/2024 |  06:57 ⇒ 07:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Захарова: Русија ће одговорити на потенцијално ограничавање кретања руских дипломата

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да ће Русија одговорити на потенцијалну забрану руским дипломатама да се слободно крећу у ЕУ.
Марија Захарова (Фото: EPA/ANATOLY MALTSEV) -
Марија Захарова (Фото: EPA/ANATOLY MALTSEV)

Захарова је то рекла одговарајући на питање новинара о позиву осам министара спољних послова ЕУ да се руским дипломатама забрани да се слободно крећу по европском блоку и да се њихово кретање ограничи само на земље у којима су акредитовани.

- Ако се таква ограничења усвоје против руских дипломата, хоћемо ли увести контрамјере? Да. Русија ће предузети одговарајуће мјере - рекла је Захарова, објављено је на сајту руског Министарства.

Она је додала да државе ЕУ морају да знају да би таквим потезом првенствено погодиле своје дипломате јер ће Русија одговорити на те мјере.

- Ријеч је о прогону руских дипломата јер болест која погађа "колективни Запад", посебно Европу, је русофобија и манична жеља да нам се нанесе стратешки пораз - додала је Захарова.

Осам министара спољних послова Европске уније позвало је у уторак ЕУ да забрани руским дипломатама да се слободно крећу по европском блоку и да се њихово кретање ограничи само на земље у којима су акредитовани.

- Слободно кретање широм шенгенског простора носилаца руских дипломатских пасоша, акредитованих у једној држави домаћину, олакшава злонамјерне активности - наводи се у писму упућеном високом представнику ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепу Борељу.

Писмо упућено 11. јуна потписали су министри Чешке, Данске, Естоније, Летоније, Литваније, Холандије, Пољске и Румуније.