latinica  ћирилица
12/06/2024 |  13:52 ⇒ 18:10 | Аутор: РТРС

Вишковић за РТРС: У Уставу јасно дефинисано да имовина припада ентитетима; Амбасада САД да се не мијеша (ВИДЕО)

Амбасадори немају право да се мијешају у унутрашње ствари једне земље, без обзира на то из које земље долазе изјавио је премијер Републике Српске Радован Вишковић за РТРС.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Видјели сте образложење, изјаву или став америчке Амбасаде из Сарајева која не уважава Устав земље у којој се налазе. Амбасада, без обзира колико моћне земље свијета, не може се понашати на такав начин у једној сувереној земљи - нагласио је Вишковић.

Вишковић је рекао да је "очито да је БиХ протекторат".

- Више је него јасно да они сматрају да БиХ није суверена. Иако се увијек у неким изјавама позивају управо на сувереност, они сами руше ту сувереност. Ако је то суверена земља, они не могу давати такве изјаве које су у супротности са Уставом ове земље - рекао је Вишковић.

Вишковић је подсјетио да је "у Уставу ове земље јасно дефинисано да имовина припада ентитетима, никако заједничким институцијама".

- А онда се амбасадор дрзне да нама каже: "Знате, имају судске пресуде и О‘Брајан кад је боравио у БиХ, он је то рекао." Не занима ме шта је рекао О‘Брајан. Нисам ни слушао, нити ме занима. Ја поштујем Устав ове земље, а у Уставу ове земље имовина припада ентитетима и тако ће и остати. Ја уважавам Америку као најмоћнију земљу на свијету, али не могу да уважим сувисла образложења или изјаве, па макар се звао и амбасадор САД - истакао је Вишковић.

Вишковић је напоменуо да "вријеђа интелигенцију, здрав разум у смислу да вам неко каже да је нека судска пресуда, која је донешена под утицајем, која је политички донешена, која је донешена од стране страних судија, изнад Устава ове земље".

- Извините, није, не може и неће бити. Немојте то радити према грађанима и народима који живе на овим просторима. То је штета и Бошњацима, и Хрватима и Србима. Једини напредак, једини прави пут развоја ове земље и народа који овдје живе је да суверено доносе одлуке изабрани званичници, представници сва три конститутивна народа и два ентитета у БиХ, а да је крајње вријеме да се свим овим, ја сам их прозвао шаптачима, захвалимо на њиховом шаптању, на њиховом савјетовању и да кажемо: "Знате, ми смо довољно одрасли, довољно интелигентни и довољно школовани да знамо шта нам је боље, најбоље чинити у интересу грађана које представљамо" - поручио је Вишковић.

Вишковић је Марфију поручио да "без обзира из које земље долазите, немате право да се мијешате у унутрашње ствари једне земље".

- Немојте ни покушавати да имовину са ентитета преносите или покушавате пренијети на заједничке институције. То вам неће поћи за руком, шта год то значило - закључио је Вишковић.