latinica  ћирилица
11/06/2024 |  16:34 ⇒ 23:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Владимир Кецмановић објавио књигу о Светом Василију Острошком

Издавачка кућа Лагуна саопштила је данас да је писац Владимир Кецмановић објавио књигу "Огањ и келија" о Светом Василију Острошком (1610-1671).
Владимир Кецмановић (Фото: Танјуг/Милош Миливојевић) -
Владимир Кецмановић (Фото: Танјуг/Милош Миливојевић)

"Огањ и келија" је и књига "о келији у којој се сјединио са Свевишњим и о чудима која је, као Божја продужена рука, чинио за живота, а која ће, од његовог Вазнесења, па до краја свијета, наставити да чине Свечеве нетакнуте мошти", навела је Лагуна.

Кецмановић је навео да је прије више од три деценије, као студент, писао роман о Светом Василију Острошком, али да упркос великом труду и времену које је уложио, тада није био довољно зрео да ову велику тему литерарно савлада.

- Три деценије касније, удјелом истинског чуда које сам доживио, моја стара прозна идеја доживјела је преображај у другачији облик - поему саздану од лирских, епских и драмских елемената - рекао је Кецмановић.

Признавши да је то "дјело које није лако жанровски одредити", Кецмановић је додао да га прије свега доживљава "као молитву посвећену светитељу и вјечности која живи у трену".