latinica  ћирилица
11/06/2024 |  12:44 ⇒ 16:13 | Аутор: АТВ

Вишковић: Дан Републике Српске остаје 9. јануар

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да Дан Републике Српске остаје 9. јануар, а да Српска додаје Дан државности који ће се заједно са Србијом славити 15. фебруара.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је поручио да зна одакле ови напади долазе и да је њихов циљ рушење усвојене Декларације.

- Нема се шта коментарисати. Довољно је закључак 29. из Декларације прочитати како пише. Српска није ништа умањила по питању Дана Републике 9. јануара, него уводимо још један празник, а то је Дан државности 15. фебруар - Сретење. Умјесто да се поздрави одлука Републике Српске и да уведемо по први пут дан државности који за ових 30 година Република Српска није славила, сада се покушавају правити спинови. Јасно ми је одакле то долази. Једна је кухиња, а то су амбасаде у Сарајеву које не желе да ова Декларација заживи у свјетлу како треба да буде. Дан Републике 9. јануар је Законом о празницима Републике Српске дефинисан. Не можете Декларацијом мијењати нешто што је дефинисано законом. Закон је старији од било какве декларације, одлуке или закључка - каже Вишковић.

Он поручује да се у јавности Српска, а поготово предсједник Републике, оптужују за нешто што је историјски искорак који су направили два предсједника и двије владе.

- Сада се у медијима помињу петиције, протести, блокаде, јер предсједник Републике Српске наводно укида 9. јануар као Дан Републике Српске. То су такви спинови које за обичног човјека представљају такав проблем. Увјеравам грађане Српске да ћемо 9. јануар славити на начин како смо славили и до сада. Поготово што на основу Закона о празницима имате и закон о Дану Републике, у којем је уважена воља грађана на референдуму и да је 9. јануар Дан Републике Српске - каже Вишковић.

Он наглашава да циљ ових напада није Дан Републике, него да се сруши Декларација.

- Шта није јасно у Декларацији? Уводи се Дан државности који ће заједно славити Република Српска и Србија, а да и даље остаје 9. јануар као дан настанка Републике Српске и крсна слава. Овдје нема ништа спорно, то је спорно само у главама одређених људи који раде по диктатима одређених амбасада. Спинују како би развалили Декларацију. Декларација је историјски документ! Не дозволимо да страни плаћеници и стране слуге оспоре Декларацију. Први пут у српском народу имате документ који уважава Србе као народ без обзира гдје живе. Позивам грађане Републике Српске, овим је само ојачана Српска, њени празници, овдје поред Дана Републике и крсне славе, уводимо и Дан државности који славимо скупа са Србијом - каже Вишковић.