latinica  ћирилица
10/06/2024 |  21:09 ⇒ 21:45 | Аутор: РТРС

"Српска ће учествовати на Форуму БРИКС-а" (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је у интервјуу за РТРС да ће Српска учествовати на Форуму БРИКС-а.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- У октобру ћемо бити тамо као гост или посматрач, није важно, али ћемо бити тамо Република Српска и то је за нас велики напредак. То је најјачи глобални форум - рекао је Додик.

Он је истакао да ће Република Српска бити присутна на овом форуму захваљујући Русији и њеном предсједнику Владимиру Путину, са којим се састао у Санкт Петербург.

Додик каже да је састанцима са предсједником Русије присуствовао и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, што није тако често када је ријеч о таквим састанцима.

- У Русију нисам ишао као Милорад Додик, него као предсједник Републике Српске. Једна одлика важности моје посјете тамо, мора и да буде чињеница да сам у једном дану дао 11 интервјуа. За све оне који истичу да то није тако важно, имам поруку да они иду да се састају. Русија је свакако глобална сила, сама прилика да се у толиком броју састанем са Путином, је огромна прилика - додаје Додик.

Додик је рекао да је и од велике важности то што први пут од кад постоји Република Српска, њени спортисти иду на спортске игре БРИКС-а у Казању.

- БРИКС је свијет који настаје, онај који ће бити најмоћнији. Русија је четврта земља на свијету по економији. Форма Г7 више не постоји - истакао је Додик.

Додик је рекао да је свијет срећан што има лидера попут Путина, који воли свој народ и државу.

Додик је истакао да Путин има добра сазнања и када је ријеч о Републици Српској.

- Истински мислим да Српска и Србија зависе од снаге и става Руске Федерације - рекао је Додик.