latinica  ћирилица
10/06/2024 |  17:12 ⇒ 17:27 | Аутор: sputniknews.com

Кина: Потребна права мировна конференција коју ће признати и Русија и Украјина

Кина се залаже за благовремено сазивање праве мировне конференције, коју ће признати и Русија и Украјина, уз равноправно учешће свих страна и отворено разматрање свих мировних планова, изјавио је министар спољних послова Кине Ванг Ји на састанку министара спољних послова БРИКС у Нижњем Новгороду.
Кина, застава (фото: EPA-EFE/CLEMENS BILAN - илустрација) -
Кина, застава (фото: EPA-EFE/CLEMENS BILAN - илустрација)

Поред тога, кинески министар је на маргинама састанка приликом сусрета са руским колегом Сергејем Лавровом истакао да је Пекинг спреман да се заједно са Москвом суочи са спољним препрекама, као и да пружи подршку Москви у БРИКС.

- Кина је спремна да уложи све напоре како би пружила подршку председавању Русије у БРИКС и да заједно са Москвом јача стратешко партнерство у организацији, стимулише заједничка дејства у циљу јачања Глобалног југа, као и да још активније изражава своју подршку мултилатеризму и стимулисању заједничког развоја - поручио је Ванг.

Лавров и његов кинески колега су разменили мишљења о тренутној међународној и регионалној ситуацији, као и о украјинској кризи.

Ово је први састанак министара спољних послова од проширења БРИКС-а 2023. године.

Сада су пуноправни чланови асоцијације Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка, Египат, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија и Етиопија. Још око 30 земаља жели да сарађује са БРИКС-ом у неком формату.

Предсједавање БРИКС-ом прешло је на Русију 1. јануара 2024. године, трајаће до краја године и обухвата више од 250 догађаја који имају широк спектар тема. Главни догађај биће самит БРИКС-а у октобру 2024. године у Казању.