latinica  ћирилица
09/06/2024 |  16:34 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Увоз воћа и поврћа у БиХ ове године већи за 25 милиона КМ (ВИДЕО)

Због дуготрајног задржавања камиона на граници у сезони извоза воћа и поврћа из Српске и Федерације у земље Европске уније, домаћи произвођачи страхују да ће и ове године остати без купаца из иностранства. Увоз воћа и поврћа у БиХ од почетка године за 25 милиона КМ је већи, него у истом периоду лани.
Воће и поврће - Фото: Screenshot
Воће и поврћеФото: Screenshot

Домаћи произвођачи траже заштиту од увоза и строжу фитосанитарну контролу увезене робе.

У воћњацима Дарка Милошевића из подмајевичког села Тутњевац највише је засада јабуке и шљиве, коју углавном извози на тржиште Европске уније.

БиХ годишње произведе 60.000 тона јабуке од којих половина заврши у легалним токовима.

Домаћу производњу уништава јабука из увоза која је јефтинија, али је питање да ли је и здравија.

- Ми као произвођачи би вољели да се тако контролишу сваки камион који долази у БиХ, да видимо шта то једу наши потрошачи али и шта наши увозници увозе јер увијек постоји сумња да је то воће третирано са више препарата и активних материја које можда нису дозвољене. Потребно је једноставно појачати контролу - казао је Милошевић.

Наши произвођачи већ годинама траже забрану увоза у вријеме приспијећа домаћих производа.

- ЕУ између својих држава не да да се увози воће, поврће и прехрамбени производи у вријеме приспјећа њихових производа. Сви су заштитили своје произвођаче, само БиХ није успјела да заштити своје, а могу заштити. Постоје разне мјере али они неће уопште да чују глас произвођача и Удружења, а Удружења су светиња за сваку власт у свијету - рекао је Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске.

Многи повртари у Сеемберији су због прошлогодишњих добрих цијена ове године повећали производњу, али увоз им је помрсио рачуне.

У првих пет мјесеци ове године свјеже воће и поврће увезено је из чак десет земаља, а према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ вриједност овог увоза је 198 милиона КМ.

- Ако говоримо о сезонском воћу - кајсијама, трешњама, вишњама, бресквама, нектаринама и шљивама, увоз у овој години за првих пет мјесеци био је већи за 83 одсто у односу на исти период прошле године - нагласила је Дарјана Маглов, портпарол Управе за индиректно опорезивање.

Домаћи произвођачи указују на вишегодишњи проблем који имају приликом извоза у земље Европске уније због вишечасовног задржавања на граничном прелазу Стара Градишка.

Фитосанитарна инспекција у Хрватској ради од 7 до 15 часова радним данима због чега се стварају гужве, роба губи своја својства, а касни се и у испоруци купцима.