latinica  ћирилица
09/06/2024 |  12:35 ⇒ 13:58 | Аутор: СРНА

Тадић: Срби показали да су устали и да у јединству чврсто стоје на својој земљи

Правник Огњен Тадић изјавио је да Декларација усвојена на Свесрпском сабору представља слику садашњег стања и објављује да је српски народ устао и да у јединству чврсто стоји на својој земљи.
Огњен Тадић - Фото: РТРС
Огњен ТадићФото: РТРС

Тадић је навео да је квалитет Декларације у томе што није статична, јер ни у времену, ни у простору не учахурује српски народ, него га подстиче на дјеловање и напредак сваке врсте.

- Декларација ће на будућим саборима свакако бити дограђивана јер свесрпски сабор мора дати одговор на питање да ли ће се национално питање и даље кретати у категоријама везаним за језик, писмо, територију, вјеру - рекао је Тадић.

Или ће се, додао је, коначно доћи до јединственог закључка да је нација изнад свега тога и да је њена основна сврха да окупља све те различитости у јединственом националном тијелу, духу и дјеловању.

Он је констатовао да је то битно не само због прошлости и досадашњих разилажења унутар српског народа због којих је рањив, него прије свега због будућности која ће изгледно донијети и Србе који не знају српски језик, нису православни или уопште нису вјерници, не знају ћирилицу, али упркос томе имају свијест да су Срби или постоје разлози због којих такву свијест треба да имају.