latinica  ћирилица
08/06/2024 |  13:19 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

Први Свесрпски сабор - усвојена Декларација о заштити националних и политичких права српског народа (ВИДЕО)

На заједнчикој сједници влада Српске и Србије усвојена је Декларација о заштити националних и политичких права српског народа.
Свесрпски сабор-усвојена декларација - Фото: РТРС
Свесрпски сабор-усвојена декларацијаФото: РТРС

Декларација је усвојена једногласно.

Декларација је усвојена на сједници која се одржава у оквиру Свесрпског народа.

Декларација ће сада бити упућена парламентима Србије и Српске, рекао је премијер Србије Милош Вучевић на заједничкој сједници.

Вучевић је истакао потребу да се ради на очувању српског идентитета, те навео да слиједи пуно посла у свим сегментима друштвеног живота.

Он је истакао да је заједнички културни и духвни идентитет недјељив.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да српски народ жели да креира своју будућност.

- Дошло је вријеме да ми као српски народ заштитимо своје интересе. Ово данас је историјски дан. Сви ми остајемо дио историје, јер по први пут српски народ нескривено, без икаквих амбиција да наноси било коме другоме штету, жели да креира своју будућност - поручио је Вишковић.

Он је нагласио да оно што данас се уради биће и документовано.

Парламенти Србије и Српске би у наредних 90 дана требало да усвоје Декларацију.

Владе Србије и Републике Српске усвојиле су одлуку о хитној припреми конкурса за идејно решења изградње меморијаланих центара за обелжавање мјеста страдања у Доњој Градини и у Београду.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас раније да декларација рехабилитује српски национални интерес и да ће сви бити поносни на њено усвајање.

- Декларација је суштински национални документ, дала је одговоре на многе изазове и на оно што треба чинити у будућност - рекао је Додик на заједничкој сједници влада Србије и Републике Српске.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија и Република Српска никад нису прекршиле договор постигнут прије десет година, да без обзира на различита мишљења - никад не смију да трпе односи Србије и Српске.

Најприје желим захвалим спонзорима и коспонзорима резолуције о Сребреници, јер су нас ујединили у овом злокобном времену, рекао је на заједничкој сједници влада Српске и Србије предсједник ДНП-а и посланик у Скупштини Црне Горе Милан Кнежевић.

- Након референдума у Црној Гори ми се суочавамо са нестанком, протјеривали су нам из уџбеника српске владике и писце, признавали тзв. Косово, заборављајући да смо некад заједно извојевали побједе. Хтјели су да нас натјерају да је срамота да се изјасните као Србин, а Влади Црне Горе не можете добити ни мјесто ложача котлова - навео је Кнежевић.

Срби из Црне Горе су као и други Срби и желимо да тако будемо посматрани, каже предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић на заједничкој сједници влада Српске и Србије у Београду.

Наши непријатељи су увијек играли на карту српског нејединства, рекао је Иван Стоиљковић, предсједник Демократске партије Срба у Сјеверној Македонији, на заједничкој сједници Влада Републике Српске и Србије.