latinica  ћирилица
08/06/2024 |  11:46 ⇒ 14:11 | Аутор: РТРС

Одржана заједничка сједница влада Србије и Републике Српске; Историјски дан за српски народ (ВИДЕО)

У Београду је одржана заједничка сједница влада Србије и Републике Српске, у склопу Свесрпског сабора. Усвојена је Декларација о заштити националних и политичких права српског народа.
Сједница Владе Српске и Србије (Фото: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ) -
Сједница Владе Српске и Србије (Фото: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)

Предсједник Владе Србије Милош Вучевић рекао је да је усвојен дневни ред.

Усвојен је и записник са посљедње заједничке сједнице.

- Радићемо заједнички на спровођењу свих споразума и меморандума - рекао је Вучевић на почетку сједнице.

Навео је да је кључни документ декларација која ће бити предложена Народној скупштини Србије на усвајање.

Вучевић је истакао потребу да се ради на очувању српског идентитета, те навео да слиједи пуно посла у свим сегментима друштвеног живота.

Он је истакао да је заједнички културни и духвни идентитет недјељив.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да српски народ жели да креира своју будућност.

- Дошло је вријеме да ми као српски народ заштитимо своје интересе. Ово данас је историјски дан. Сви ми остајемо дио историје, јер по први пут српски народ нескривено, без икаквих амбиција да наноси било коме другоме штету, жели да креира своју будућност - поручио је Вишковић.

Он је нагласио да оно што данас се уради биће и документовано.

- Усвојићемо и заједничку одлуку о изградњи меморијалног центра у Доњој Градини и Београду, гдје ћемо градити споменике на које ће сви моћи да дођу и одају почаст нашим жртвама у тим логорима. То су били једини логори на свијету за дјецу. Све што радимо, радимо да заштитимо себе, свој пут, а никако да правимо штету некоме другоме. Ништа што би требало њих да брине - поручио је Вишковић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је на заједничкој сједници влада Српске и Србије, да ће декларација коју ће усвојити бити историјски и суштински национални документ који рехабилитује српске националне интересе.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија и Република Српска никад нису прекршиле договор постигнут прије десет година, да без обзира на различита мишљења - никад не смију да трпе односи Србије и Српске.

Најприје желим захвалим спонзорима и коспонзорима резолуције о Сребреници, јер су нас ујединили у овом злокобном времену, рекао је на заједничкој сједници влада Српске и Србије предсједник ДНП-а и посланик у Скупштини Црне Горе Милан Кнежевић.

- Након референдума у Црној Гори ми се суочавамо са нестанком, протјеривали су нам из уџбеника српске владике и писце, признавали тзв. Косово, заборављајући да смо некад заједно извојевали побједе. Хтјели су да нас натјерају да је срамота да се изјасните као Србин, а Влади Црне Горе не можете добити ни мјесто ложача котлова - навео је Кнежевић.

Срби из Црне Горе су као и други Срби и желимо да тако будемо посматрани, каже предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић на заједничкој сједници влада Српске и Србије у Београду.

Наши непријатељи су увијек играли на карту српског нејединства, рекао је Иван Стоиљковић, предсједник Демократске партије Срба у Сјеверној Македонији, на заједничкој сједници Влада Републике Српске и Србије.

Сједници, која је отворена за јавности, присуствују предсједници Републике Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, Његова светост патријарх српски Порфирије са архиепископима СПЦ, те представници Срба из региона.

Свесрпски сабор се одржава у Београду као потврда српског јединства и слоге, а присуствују му и представници Срба из региона.

Свесрпски сабор се организује са циљем да се пошаље порука да су Срби, гдје год да живе, један народ, да стреме истим циљевима, имају заједничку историју, промовишу мир и добре односе у региону.