latinica  ћирилица
07/06/2024 |  09:42 ⇒ 10:36 | Аутор: СРНА

Вулин: Када су Срби јединствени и стабилни онда је и Балкан миран

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин изјавио је да је Свесрпски сабор добра вијест за Балкан, јер када су Срби јединствени и стабилни онда је и Балкан сигуран и миран.
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

Вулин је указао да српско национално питање на Балкану не може да се рјешава парцијално и појединачно, него само посматрајући Србе као цјелину, односно јединствен политички народ.

Он је рекао да ће суштинска порука скупа који ће сутра бити одржан у Београду, бити да су Срби након дугих деценија лутања поново постали јединствен политички народ и да ће заједно доносити одлуке суштинске за опстанак без обзира гдје они живе.

Вулин је истакао да подјеле на прекодринске, оводринске Србе, на некакве Пречане, на Србе из ове или оне републике или државе, треба да престану од момента када буде одржан овај велики Свесрпски сабор.

- Порука је - ми смо једно, свјесни смо изазова који су пред нама и нећемо дозволити да нас, као у вијековима иза нас, дијеле, свађају и окрећу једне против других - нагласио је Вулин, који је и сенатор Републике Српске.

Поводом негативних коментара о Свесрпском сабору од сусједних народа, Вулин је рекао да они могу да осјећају само завист, ако нису у стању да тако окупе све своје сународнике, као и да не треба да осјећају страх, јер скуп није уперен против иједног другог народа.

- Ово је добра вијест за Балкан, јер када су Срби стабилни, када су Срби јединствени, када је Србија снажна, онда је Балкан сигуран и миран. Ово није уперено ни против једног народа, већ је ово коришћење права Срба да буду јединствен политички народ и да о најбитнијим питањима у вези са сопственим опстанком одлуке доносе заједно, размишљајући о томе како се оне односе на Србе без обзира гдје они живеб - навео је он.

ПОСЛИЈЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ О СРЕБРЕНИЦИ ОЧЕКУЈЕ СЕ ДА ПОЧНЕ "ИЗВОЂЕЊЕ РАДОВА"

Поводом резолуције о Сребреници и шта се Срби могу очекивати од Запада, које изазове када је ријеч о Српској, Космету и безбједности српских земаља, Вулин је рекао да се послије гласања о тој резолуцији сада показују праве намјере њених аутора.

- Ви сада видите, посебно у босанскохерцеговачкој јавности где се много пише и говори о томе, како сад одједанпут говоре како су Срби починили геноцид. Заборавили су ону причу о појединцима и да то није народ, него сада говоре да су Срби починили геноцид, да Срби треба да одговарају, да је српско руководство то које ево сад покушава да промени историју - навео је Вулин.

Он је додао да сада очекује да почне "извођење радова", односно да ће почети позивање на резолуцију, коју је донијела Генерална скупштина УН.

- А, из тога произилази да морамо да променимо уџбенике, да смо дужни да другачије посматрамо не само своју историју, него да другачије посматрамо стварање и настанак Републике Српске, па улогу Србије, па ратну одштету, па нас увлаче у све оне теме које немају никаквог смисла - нагласио је Вулин.

И наравно, додао је он, ова резолуција је донијета са лажном идејом да ће допринијети помирењу и стабилизацији на Балкану, а већ сада у БиХ је узаврела атмосфера, у којој се Срби с правом осјећају повријеђеним и увријеђеним зато што су их назвали "геноцидним".

- Имате Бошњаке, односно делове њихових политичких елита, јер не можемо говорити о целом народу, а који сматрају да је сада потребно казнити Србе због онога што се дешавало у "геноциду" и да је потребно Републику Српску свести на некакав ниво фолклора. То изазива апсолутно нестабилност и проблеме унутар БиХ - рекао је Вулин.

Он је додао да је Влада Црне Горе пред падом зато што су њени представници гласали за резолуцију, иако је то у апсолутној супротности са огромном већином грађана Црне Горе не само Срба, већ већином грађана Црне Горе.

"Имате проблем у Северној Македонији где се оголило функционисање те земље у којој новоизабрани председник каже да он ни на који начин није консултован по том питању. Дакле, ви имате потпуну нестабилност у оквиру самог Балкана", рекао је Вулин.

Он је додао да се не смије заборавити ни Хрватска која је већ почела да се љути на доношење резолуције о Јасеновцу, иако су, када су доносили резолуцију о Сребреници, говорили да то нема везе са Србијом и питали "гдје се помиње Србија?". Вулин је зато упитао: "А где се у резолуцији о Јасеновцу помиње Хрватска? А, морала би се помињати".

- Дакле, видите до чега је то довело и ја очекујем да су то сљедећи изазови. Наравно да ће наставити да покушају да умање Републику Српску. Није им успело да одвоје Србију од Српске, није им успјело да убеде Србију, да кажу да је резолуција о Сребреници заправо резолуција о тамо неким злим Србима из Републике Српске. То је напад на цијелину српског народа - рекао је Вулин.

Сљедеће што очекује Вулин је и наставак удара на имовину Републике Српске и саму суштину постојања Републике Српске као међународно признатог правног ентитета.

Он је рекао да би могли да размишљају да у неко догледно вријеме укину Републику Српску, а од Србије наплате ратну одштету када би у неко догледно вријеме успјели да смијене предсједника Србије Александра Вучића, али је истакао да неће успјети ни у томе ни да одвоје Србију од Српске и, самим тим, нити да униште Српску.

- Србија је гарант Дејтонског споразума. Сабор ће то потврдити. Подсјетићемо читав свијет да су Срби јединствени и да Србија не мисли да заборавља на Републику Српску као што не мисли да заборавља на Србе у Црној Гори или не мисле да заборави Србе у Сјеверној Македонији или Србе у Хрватској или Србе гдје год они живе - нагласио је Вулин.

Он је истакао да је Србија учествовала у доношењу Дејтонског споразума и да ће се Србија борити да Дејтонски споразум буде сачуван, не дух Дејтона, не тумачења Дејтона, већ експлицитно слово Дејтона, како је написано тако мора да се спроводи.

СРБИ СЕ ЕВИДЕНТНО НАЈВИШЕ БОРЕ ЗА МИР И СТАБИЛИЗАЦИЈУ НА БАЛКАНУ

Говорећи о оптужбама од појединих сусједних народа, односно политичара из Сарајева, Приштине и Загреба да су Срби пријетња по мир, а посебно Република Српска и Србија и коју улогу у свему томе има НАТО, Вулин је истакао да је евидентно да се Срби највише боре за стабилизацију и за мир на Балкану.

- Нисте могли да чујете ниједног политичког представника Срба без обзира да ли је у питању Република Српска или Србија који је говорио о томе да ћемо силом или ратом било шта урадити или постићи - рекао је Вулин.

Према његовим ријечима, историја учи да сукоби на Балкану почињу када дође до покушаја физичког уништења Срба или бруталног гажења њихових права, али када су Србија и Срби мирни, а ствари функционишу уз поштовање, никад нема сукоба на Балкану.

Он је рекао да његову забринутост изазивају ставови Сарајева, Загреба, а посебно Аутономне Покрајине Косово и Метохија, односно привремених институција локалне самоуправе у Приштини, јер то није из њихове главе.

- Они никад самостално ништа нису радили, они никад самостално нису водили своју политику. Плаши ме управо то. Знате, није случајно да у истом тренутку велике силе Запада одузимају имовину Руској Федерацији, Кристијан Шмит хоће да одузме имовину Републици Српској, а Аљбин Курти на Косову и Метохији покушава да отме имовину Србима. Плаши ме то што очигледно све долази из једног центра - рекао је Вулин.

Он је оцијенио да НАТО ту треба да послужи као средство пријетњи, и да Курти на простору Косова и Метохије све ради како би изазвао Србију да мора да дјелује, а онда ће се појавити НАТО који ће рећи: "Е сада ћемо ми да заштитимо Приштину".

- Тако посматрам и пријем такозваног Косова у Парламентарну скупштину НАТО пакта, иако морам признати да ми је то било и крајње логично јер Албанци јесу пјешадија НАТО пакта, па треба увек топовског меса, треба неко да чисти минска поља по Украјини, што то не би радили Албанци. Неће ваљда да раде Белгијанци или тако неко", каже Вулин.

Вулин је нагласио да је веома забринут због тога што зна да сви ти центри који никада нису одлучивали о себи, говоре једним гласом и језиком.

ПРОДУБИТИ СПЕЦИЈАЛНЕ ВЕЗЕ

Вулин, које је и сенатор Републике Српске, истакао је да се искрено залаже за продубљење специјалних веза Србије и Српске.

- Залажем се за то да сви грађани Републике Српске и сви Срби гдје год да се роде на свету имају аутоматски право на српско држављанство, баш као што се залажем да ми Срби који смо порјеклом из Републике Српске имамо право да гласамо на изборима у Српској - рекао је Вулин.

Вулин је запитао: "Зашто не бисмо одлучивали једни о другима, јер јесмо једно?"

- Ко је то нама ближи, како Србија може да се лиши Републике Српске? Каква би то земља била? А, са друге стране, како Република Српска може да занемари ставове Србије или да занемари нас бар 800.000 који смо пореклом из Републике Српске, а живимо у Републици Србији. Ми смо једно - нагласио је Вулин.

Када је ријеч о правцима сарадње Србије и Републике Српске у наредном периоду, Вулин је истакао да нико не може да их спријечи да раде заједно у свим областима.

- Шта то нас спречава да имамо јединствене уџбенике, јединствене наставне планове и програме, да извршимо хармонизацију наше привреде? Шта нас спречава да извршимо хармонизацију у области спорта, зашто немамо јединствену лигу, зашто немамо бројне друге ствари које чине живот могућим, а не угрожавају никога? - упитао је је Вулин.

Вулин је навео да Вучић разумије шта је Република Српска и колики је њен значај, те подсјетио да је иницирао заједничко обиљежавање четири веома значајна датума из српске заједничке историје.

- У том тренутку странци су били веома љути, питали су се шта то треба да значи, а ево неколико година касније, то је нормално и то се подразумева. Дакле морамо да радимо оно што ми сматрамо исправним. Вучић је предсједник свих Срба и као предсједник свих Срба он брине о свим Србима без обзира гдје они живе - каже Вулин.

Вулин је истакао да Република Српска има апсолутну сигурност да ће Србија чувати бранити свим дипломатским, економским и политичким средствима и да су једно.

- У овим тешким тренуцима ми показујемо да постоји свјетлост на крају тунела, а то је српско јединство“, навео је он.

Споразум о специјалним паралелним везама Србије и Републике Српске, који навршава 23 године, показао се, каже Вулин, посебно сврсисходан и потребан.

- Свакако, увек је зависило од оних који су га спроводили. Имали смо ми нажалост и овде српске владе које су сматрале да је Република Српска нека врста терета. Ви сад, откако Вучић води Србију, можете да покажете тачно шта је то Србија урадила. Не постоји општина, нема локалне самоуправе које нема бар један вртић или школу или пут или мост или предузеће које није финансирала Србија. Ви сада можете конкретно да покажете шта значе специјалне везе. Можете конкретно да покажете шта значи у животу сваког грађанина Републике Српске - навео је Вилин.

СУЂЕЊЕ ДОДИКУ - ТИРАНИЈА СИЛЕ

Коментаришући апсурдно суђење Додику пред Судом БиХ у Сарајеву, Вулин је оцијенио да је то чисто насиље, тиранија неправа и силе, те нагласио да би књижевник Петар Кочић да је жив вјероватно написао још једног Давида Штрпца.

- То је чисто насиље. Милорад Додик треба да послужи као примјер како пролазе они који се доследно боре за српски народ. Он треба да послужи као примјер како ће проћи свако онај ко се усуди да каже истину и да се бори за интерес српског народа у Републици Српској и не само Републици Српској већ свуда - сматра Вулин.

Они, каже Вулин, не траже упориште у праву или закону нити ће га тражити, већ објашњење у сили као таквој.

- Република Српска не смије да допусти да се о њој одлучује на овај начин и да одлуке које ће је поништити без права, без суда, без закона, могу на било који начин да се прихвате. Ја сам сигуран да ће предсједник Додик издржати ову борбу. Уосталом, такви су Срби из Републике Српске! Јаки! -, поручио је Вулин у интервјуу Срни.