latinica  ћирилица
06/06/2024 |  13:31 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Додик са Бегловом потписао План за сарадњу Владе Санкт Петербурга и Српске (ФОТО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик састао се са губернатором Санкт Петербурга Александром Бегловом.
Санкт Петербург, састанак Милорад Додик и Александар Беглов - Фото: РТРС
Санкт Петербург, састанак Милорад Додик и Александар БегловФото: РТРС

Овом приликом, Додик и Беглов потписали су Записник преговора и Плана манифестација за спровођење листе приоритетних праваца сарадње између Владе Санкт Петербурга и Републике Српске за 2024-2026. годину.

Фото: РТРС

 Беглов је изјавио да је велика част што је делегација Српске, на челу са Додиком у посјети Санкт Петербургу.

- Грађани Санкт Петербурга прате вашу борбу за сталне и породичне вриједности и нас то одушевљава. Ваше историјско памћење је одлично. Ја лично вас много поштујем и виђали смо се много пута. Много учим од вас, те смо увијек спремни да будемо ту поред Републике Српске, рјешавајући проблеме заједно. Спремни смо да примимо ученике ваших школа током љетнег распуста и ми сносимо трошкове. Треба да чувамо наше пријатељство - додао је Беглов.

Фото: РТРС

Додик је истакао да је поносан на пријатељство Српске и Санкт Петербура.

- Ово јесте тежак тренутак, али и тренутак у којем се пријатељства доказују. Ми смо остали уз вас и ваш народ и државу. То није одлука ове генерације, него одлука коју смо донијели кроз историју. Много ствари смо започели да радимо и много смо већ урадили. Сарађујемо у области медицине и развијаћемо ту сарадњу и на економском плану, вођени чињеницом, да постоји много заједнички интереса у том сегменту - напоменуо је Додик.

Додик је овом приликом позвао губернатора да буде почасни гост у Републици Српској.

Када је ријеч о сукобу у Украјни, Додик је нагласио да је Украјина само изговор Запада за тестирање могућности Руске Федерације.

- Увијек ми је драго када чујем добре вијести о успјеху Русије. Данас ћу бити са предсједником Русије Владимиром Путином и то је прилика за потврду одличне сарадње - нагласио је Додик.

Он је додао да су Русија и српски народ супротстављени, не НАТО-у и Западу него злу.

- То су супротстављене цивилизације, јер ми само желимо да чувамо наше породичне вриједности, вјеру и историју, а то је нешто сто се данас покушава урушити. То заиста данас није лако - напоменуо је Додик.

Састанку су присуствовали министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир и шеф Представништва Српске у Москви Душко Перовић.

Претходно је предсједнику Српске, уручена медаља "Предсједничке библиотеке Јељцин", којој је он уручио књигу "На Дрини ћуприја" на руском језику.