latinica  ћирилица
06/06/2024 |  11:47 | Аутор: СРНА

Гонцић: Свесрпски сабор - потврда националног идентитета

Познати српски глумац и управник Народног позоришта у Београду Светислав Гонцић оцијенио је да ће Свесрпски сабор, који ће бити одржан у суботу, 8. јуна, у Београду бити потврда српског јединства и националног идентита.
Светислав Гонцић (Фото: Танјуг/Јадранка Илић) -
Светислав Гонцић (Фото: Танјуг/Јадранка Илић)

Гонцић је истакао да таква манифестација у оваквом времену и те како има смисла с обзиром на све изазове и правац у којем се креће савремени свијет.

- Ово је врло нестабилно време у целом свету. У том нестабилном времену може да се пружи рука, да се учврсти пријатељство и да се потврди јединство - рекао је Гонцић Срни.

Он је нагласио да се питање идентитета данас поставља пред цијелим свијетом, додајући да то питање атрибутима може да се потврди на много начина.

- Ми у том смислу потврђујемо наш идентитет, пре свега слободним духом и слободарским начином размишљања као основом. Свесрпски сабор има своје место у тим оквирима. Времена су нестабилна, сви редефинишу своје позиције у целом свету и у суштини се баве питањима идентитета, тако да је такав Сабор добродошао - оцијенио је Гонцић.

Он је објаснио да ће Народно позориште дати специфичан допринос Свесрпском сабору тако што ће га прославити у Бањалуци, гдје у суботу, 8. јуна, гостује у Народном позоришту Републике Српске са представом "Очеви и оци", вишеструко награђиваним комадом рађеним према роману Слободана Селенића.

Гонцић је најавио да ће сутра учествовати на састанку у Министарству културе Србије на којем ће се окупити руководиоци установа културе из Србије и Српске, размијенити искуства и договорити се о будућој сарадњи.

Он је истакао да Народно позориште из Београда има изузетне односе са Народним позориштем Републике Српске из Бањалуке са којим је у фебруару 2022. године потписало протокол о сарадњи.

Од тада су, како је објаснио, додатно унаприједили сарадњу, о чему свједочи и низ копродукција које су имали.

Предсједници Републике Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић најавили су за суботу, 8. јун, Свесрпски сабор у Београду на којем ће бити потврђено јединство српског народа.