latinica  ћирилица
04/06/2024 |  18:55 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Бањалука и приградска насеља збрајају штету од невремена; Ко је одговоран за лоше одржавање одводних канала? (ВИДЕО)

Јако невријеме које је јуче захватило Бањалуку причинило је велику материјалну штету. Највећа је у приградским насељима Мишин Хан и Драгочај. Значајне посљедице претрпјели су и многобројни објекти у самом граду, међу којима су институције културе и Дом пензионера.
Посљедице невремена у Бањалуци - Фото: РТРС
Посљедице невремена у БањалуциФото: РТРС

Поједини чланови Одбора за надзор и праћење изградње инфраструктурних пројеката сматрају да градске власти нису биле спремне на ове временске непогоде.

Подсјећају да је одлуком Скупштине града издвојено више од милион КМ за чишћење и одржавање канализационих одвода и цијеле мреже.

Питају на шта је овај новац потрошен.

Процјену начињене штете врше у бањалучком Дому пензионера, гдје су оборинске воде, осим крова, угрозиле и машине смјештене у подруму. За потребе санација, кажу, њихова средства неће бити довољна.

- Дошло је до слијевања оборинских вода, до пуцања канализационе цијеви и до поплаве у подруму гдје је већина машина, од вешераја до котлова за пећи. Успјели смо један дио имовине да спасимо. Има доста штете и на трећем спрату, горе је такође прокиснуло - рекла је Босиљка Бошњак, директорка Дома пензионера Бањалука.

Изостанак прописаних превентивних мјера, угрозио је и институције културе.

Сваки јачи налет падавина, пријетња је по експонате и вриједна издања.

Из Музеја Српске, као и Народне универзитетске библиотеке јасни - неопходно је системско рјешење.

- Сваки пут када се дешавају веће падавине, догађа се да Музеј Републике Српске и друге институције које су под истим кровом, као што су Народна библиотека, Дом омладине, Дјечија позориште, има проблем са прокишњавањем - навео је Давор Стрика, директор Музеја Републике Српске.

Љиљана Петровић Зечић, директорка Народне и универзитетске библиотеке Српске истиче да су овој установи потопљење просторије гдје су смјештени уникатни фондови, монографске публикације и серијске публикације.

- Толика је била снага воде да је подигла шахт од 70-ак килограма и вода је дошла до 30 центиметара - додала је она.

Из Одбора надлежног за праћење и реализацију усвојених пројеката из области комуналних послова, саобраћаја и путева, наглашавају да је Скупштина града правовремено усвојила средства неопходна за превентивне мјере.

Питају надлежне градске власти, зашто је умјесто превенције, по ко зна који пут дошло до потребе за санацијом?

- 1.169.000 КМ је одобрено за чишћење, кошење и уређење канала, пропусних цијеви, а гледајте у шта смо се довели. Питамо надлежне, шта се то дешава са одобреним средствима и зашто се не ради превенција? - нагласио је Давид Понорац, члан Одбора за праћење и реализацију изградње инфраструктурних пројеката града Бањалука.

Обилне падавине проузроковале су колапс на западном транзиту.

Мјештани кажу да се ради о већ устаљеном шаблону, за који надлежни не нуде конкретно рјешење.

И док Бањалучани питају, да ли свака јача киша треба да им упали аларме, градоначелник се окренуо обећањима и процјенама.

Из Града наглашавају да је у циљу што брже санације посљедица невремена формирана и Комисија за процјену штете.

Градски штаб за ванредне ситуације прогласио је ванредну ситуацију и стање елементарне непогоде за дио Мјесне заједнице Мишин Хан, засеоке Радињача и Липовац.