latinica  ћирилица
03/06/2024 |  13:04 ⇒ 18:33 | Аутор: СРНА

Новић: Приједлог измјена Пословника - чиста обмана јавности

Предсједавајући Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић изјавио је да је чиста обмана јавности захтјев за измјене и допуне Пословника овог дома по хитној процедури.
Средоје Новић - Фото: СРНА
Средоје НовићФото: СРНА

Новић је, током дискусије о хитности процедуре, упитао зашто је данас уопште заказана хитна сједница, јер је из приједлога видљиво да се ради о класичној обмани јавности.

- Немојте обмањивати јавност - нагласио је Новић, појашњавајући да је Приједлог закона о Уставном суду БиХ био потпуно легално и легитмно на дневном реду сједнице коју су бошњачки делегати напустили.

Новић је истакао да је у образложењу данашње тачке дневног реда, предлагач навео да Приједлог закона о Уставном суду БиХ, због којег је сједница прекинута прије два и по мјесеца, није разматран на Уставноправној комисији и нагласио да то није ни било потребно.

- То није ни била обавеза. Закон је потпуно легално дошао у овај дом. Нико није имао право да га врати на друге комисије и тражи мишљење - упозорио је Новић.

Делегат Клуба Српског народа Сњежана Новаковић-Бурсаћ истакла је да Клуб Бошњака у Дому народа покушава на бази личне процјене садржаја ограничити право да се неки акт нађе у процедури.

Она је напоменула да свако има право да предложи акт у Дому народа, али и упозорила да делегати Клуба Бошњака себи за право дају да квалификују садржаје аката и процјењују њихову уставност.

- Какав год да је приједлог, то није ваша улога - нагласила је она.

Иако је тачка дневног реда данашње сједнице била измјена Пословника, већи дио расправе о хитности поступка односио се на Приједлог закона о Уставном суду БиХ, због којег је Клуб Бошњака напустио претходну редовну сједницу, а делегат Клуба Бошњака Џемал Смајић позвао је предлагача да повуче овај законски приједлог, да би се, како је рекао, "нормално наставило са радом Дома народа".

Делегат Клуба Српског народа и предлагач закона о Уставном суду БиХ Желимир Нешковић је у одговору на овај Смајићев приједлог нагласио да то не може урадити, јер је приједлог на дневном реду.

- Основни мотив је заштита мог народа и имовине Републике Српске. Не могу повући приједлог закона, а и да могу то не бих учинио - навео је Нешковић.

Делегат Клуба Хрватског народа Илија Цвитановић рекао је у току расправе да данашњу сједницу види у контексту предстојећих избора, додајући да делегати скоро да и нису расправљали о дневном реду.

- Много боље би било да смо у хитној процедури имали законе који ће се рефлектовати на све нас. Можда тема Изборни закон, па и Уставни суд, јер сви знамо да БиХ у ЕУ не може ући са страним судијама, али није тренутак да се о томе расправља - рекао је Цвитановић.

Шеф Клуба Хрватског народа Марина Пендеш истакла је да се предсједавајући Дома народа није придржавао Пословника о раду, јер је допустио да се више разговара о претходној редовној сједници овог дома иако се тачка дневног реда односила на приједлог измјена Пословника о раду Дома народа.