latinica  ћирилица
03/06/2024 |  12:28 | Аутор: СРНА

Шпирић: Клуб Бошњака жели да прикрије штету коју је узроковао блокадом Дома народа

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић рекао је током расправе о приједлогу измјена Пословника овог дома да овај приједлог представља "смоквин лист" којим Клуб Бошњака жели да прикрије штету коју је узроковао блокадом Дома народа.
Дом народа ПС БиХ - Фото: Уступљена фотографија
Дом народа ПС БиХФото: Уступљена фотографија

Говорећи о Пословнику овог дома, Шпирић је подсјетио да је он по хитној процедури донесен 2016. године, додајући да свако треба да процијени да ли се његове измјене могу доносити по истој процедури.

Према његовим ријечима, чланови Колегијума Дома народа имали су понуду да Колегијум буде предлагач сједнице, али су чланови овог тијела имали исте дилеме које имају и делегати Дома.

- Мислимо да у овом тренутку у БиХ сви знају да највећи проблем није у Пословнику о раду Дома народа - истакао је Шпирић.

Делегат Клуба српског народа Сњежана Новаковић Бурсаћ истакла је да је смијешно да се овим измјенама Уставноправна комисија Дома народа ставља у позицију чувара Устава, додајући да би било добро да у БиХ постоји Уставни суд којем сви вјерују.

Реагујући на констатацију делегата Шефика Џаферовића, који је током расправе рекао да делегати немају право да предлажу своје идеје на дневни ред, она је истакла да тиме Клуб Бошњака тражи алиби за довођење Дома народа у блокаду.

- Немате право да спочитавате било коме шта предлажемо, тражећи алиби за блокаду - нагласила је Бурсаћева.

Делегат Клуба српског народа Желимир Нешковић рекао је да предсједавајући Дома Кемал Адемовић не може злоупотребљавати своју позицију, због тога што члан 124 Пословника о раду Дома народа јасно говори о хитности закона, а не других аката, као што је овај Адемовићев приједлог.

- Није проблем да се прича о измјенама Пословника, али на редовној сједници, јер Пословник није закон - истакао је Нешковић додајући да се чине прекршаји из сједнице у сједницу овог дома.

Предлагач измјена Пословника, предсједавајући Дома народа Кемал Адемовић рекао је да ће се овим измјенама избјећи ситуација да се "неуставни" закони могу стављати у процедуру, додајући да је измјенама Пословника предвиђено да се прије изјашњавања о дневном реду, приједлог закона, осим законодавно-правном сектору, достави и Уставноправној комисији Дома народа.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Драган Човић рекао је да ће Клуб Хрвата гласати против приједлога измјена Пословника, наводећи да не види на који начин ће се овим измјенама промијенити начин комуникације и заказивање сједница.

- Усред мандата не видим смисла мијењати Пословник, јер ако мијењамо онда требамо мијењати стотину ствари - навео је Човић и додао да је Дом народа већ два и по мјесеца у блокади о којој се ћути.

Делегат Шефик Џаферовић рекао је да ће Клуб Бошњака подржати измјене Пословника којима се, како је навео, рјешава ситуација у коју је Дом народа доведен предлагањем "очигледно неуставног" закона о Уставном суду БиХ на претходној сједници овог дома.

- Наш одлазак са /претходне/ сједнице није блокада, него покушај да се спријечи удар на БиХ, јер делегати немају право да све могуће теме које се роде у њиховој глави стављају на дневни ред - навео је Џаферовић.

Делегат Клуба хрватског народа Златко Милетић рекао је да је сагласан са Нешковићем и Бурсаћевом да се измјене Пословника не могу донијети по хитном поступку.

- Неупитно је да ли свако од нас има право да нешто предложи или не предложи - истакао је Милетић у одговору на Џаферовићеву констатацију да делегати немају право да предлажу све своје идеје на дневни ред.

Милетић је упитао шта је сврха измјене Пословника о раду, наводећи да и ако буду усвојене данас, то неће промијенити чињеницу да је Дом народа у блокади.