latinica  ћирилица
02/06/2024 |  20:01 ⇒ 23:38 | Аутор: РТРС

Процjене ЦЕСИД-а и ИПСОС-а - листи око СНС-а највише гласова у Београду, Нишу и Новом Саду, као и већини осталих општина

Листа око СНС-а има највише гласова у Београду, Нишу и Новом Саду као и у већини градова и општина. Према процjенама ЦЕСИД-а и ИПСОС-а на основу око 90 одсто обрађеног узорка, Београд сутра има 64 мандата, Крени промени 21, а Бирамо Београд 14 мандата.
Избори у Србији (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr) -
Избори у Србији (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

- Морамо да чувамо своју земљу, мир и своју слободу. Желим да се захвалим грађанима Србије на огромној подршци, љубави и пожртвовању. То је залог за успјешнију будућност - поручио је предсједник Србије Александар Вучић. Предсједник СНС-а Милош Вучевић прогласио побједу у готово свим градовима и општинама.

23.37 - На основу више од 90 одсто обрађеног узорка Цесида и Ипсоса у Београду, Новом Саду и Нишу највише гласова за листе око СНС-а

БЕОГРАД

Према процјенама Цесида и Ипсоса у Београду је, на основу 92,6 одсто обрађеног узорка, највише гласова освојила је листа "Београд сутра" са 52,9 одсто гласова.

На другом мјесту је листа "Крени промени" са 17,5 одсто, док је треће мјесто заузела листа "Бирамо Београд" са 12,3 процената.

Четврто мјесто је, припало листи "Ми снага народа" која је освојила девет одсто гласова. У београдски парламент ће још и Руска странка са 1,2 одсто.

НОВИ САД

У Новом Саду је, на основу 89 одсто обрађеног узорка Цесида и Ипсоса, највише гласова освојила листа "Нови Сад сутра" – 53,1 одсто.

Слиједи листа "Удружени за слободни Нови Сад" са 24 одсто, а на трећем мјесту је листа "Крени промени" са 9,8 процената гласова.

Четврто мјесто заузела је листа "Хероји" са 3,8 одсто гласова, а у новосадски парламент ће још и Савез војвођанских Мађара са 1,2 одсто гласова.

НИШ

Према процјенама на основу 93,2 одсто обрађеног узорка, највише гласова у Нишу освојила је листа "Ниш сутра" – 44,5 одсто.

Слиједи Група грађана "Др Драган Милић" која је добила 24,4 одсто гласова, док је на трећем месту листа "Бирамо Ниш" са 15,9 процената.

У нишки парламент ће још и листа "Крени промени" са 3,9 одсто и Руска странка са 1,1 одсто гласова.

23.10 - Шапић: Листа "Београд сутра" освојила 64 мандата

Кандидат листе "Београд сутра" за градоначелника Александар Шапић навео је да је на основу 81,5 обрађених података, та листа освојила 53 одсто гласова, односно 64 мандата.

На другом мjесту је листа "Крени промени" са 16,8 одсто гласова, 20 мандата, док је треће мjесто, према тој процjени, заузела листа "Бирамо Београд" са 12,2 процента, односно 14 мандата.

Четврто мjесто заузела је листа "Ми снага народа" са 8,3 процената (10 мандата), а у престонички парламент ући ће и Руска странка са 1,2 одсто гласова (два мандата).

23.07 - Цесид: Листа "Београд сутра" освојила 64 мандата у Београду

Према најновијим прелиминарним резултатима Цесида и Ипсоса листа "Александар Вучић - Београд сутра" освојила је 52,8 одсто гласова, односно 64 мандата.

Листа "Др Саво Манојловић - и ја сам Београд - Крени-промени освојила је 17,5 одсто гласова и 21 мандат, "Бирамо Београд - Добрица Веселиновић - Милош Павловић" 12,3 одсто, односно 14 мандата, "Ми снага народа, проф. др Бранимир Несторовић" 8.1 одсто и девет мандата, док је "Руска странка-Срби и Руси браћа заувек!" освојила 1,2 одсто гласова и два мандата.

У Новом Саду највише гласова освојила је листа "Александар Вучић - Нови Сад сутра" - 53,1 одсто гласова и 46 мандата, на другом месту је листа "Удружени за слободан Нови Сад" са 24 одсто гласова и 20 мандата, док се на трећем мјесту налази листа "Крени промени" која је добила 9,8 одсто гласова и осам мандата.

На четвртом мјесту је листа "Хероји" са 3,8 одсто гласова и три мандата, а листа Савез војвођанских Мађара је освојила 1,2 одсто гласова и један мандат.

У Нишу је листа "Александар Вучић - Ниш сутра", освојила 44,5 одсто гласова и 30 мандата, Група грађана "Др Драган Милић 24,4 одсто гласова и 16 мандата, "Бирамо Ниш - Ђорђе Станковић" 15.9 и 10 мандата, "Уједињени-Нада за Ниш-Миодраг Станковић-Нова демократска странка Србије-Ниш,Мој град-Народна странка-Социјалдемократска" четири одсто и два мандата, а "Др Саво Манојловић - и ја сам Ниш - Крени - промени", 3,9 одсто гласова и два мандата.

Руска странка - Русија и Ниш у срцу! - Тихомир Перић освојила је 1,1 одсто гласова и један мандат у нишкој градској скупштини.

21.23 - Шапић: 64 мандата у Београду

Кандидат за градоначелника Београда Александар Шапић каже да ће листа Београд сутра имати 64 мандата у Београду.

- Велика је вјероватноћа да ћемо у свих 17 општина и даље ми носити одговорност. Нема мјеста за еуфорију, за задовољство има - казао је Шапић.

фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

21.22 - Дачић: Грађанима препознали саборност наше листе

Лидер СПС-а Ивица Дачић је у обраћању у штабу СНС-а захвалио Вучићу на идеји да се направи заједничка листа са социјалистима.

Захвалио је грађанима што су препознали саборност њихове листе.

- Веома ми је драго да је цијела Србија имала јединствен одговор на државна и национална питања - истакао је Дачић.

22.21 - Ново обраћање Милоша Вучевића: Нема предаје и нема повлачења

Вучевић се захвалио још једном свим грађанима који су учествовали на изборима и допринијели демократском процесу земље.

- Не само онима који су гласали за нас, већ свима који су учествовали на изборима и показали да је Србија демократска држава. Хоћу да се захвалим у име СНС, нашим коалиционим партнерима који су били са нама, и СПС, и Заветницима, и СРС, и странци Стаматовића, Лјајића, ПС, ПУПС, СНП... Хвала грађанима, али хвала и Александру Вучићу што је био уз нашу листу и подржао нашу политику - истакао је Вучевић.

фото:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

22.20 - Нове процјене из Новог Сада – "Нови Сад сутра" 53,1 одсто, "Удружени" 24 процента

Према процјенама Цесида и Ипсоса, на основу 85,3 одсто узорка, највише гласова у Новом Саду освојила је листа "Нови Сад сутра" – 53,1 одсто.

На другом мјесту је листа "Удружени за слободан Нови Сад" са 24 процента гласова, док се на трећем мјесту налази листа "Крени промени" која је добила 9,7 одсто гласова.

На четвртом мјесту је листа "Хероји" са 3,8 одсто, а у новосадски парламент ући ће и листа Савеза војвођанских Мађара са 1,2 одсто гласова.

Остале листе, нису добиле довољан број гласова за прелазак цензуса.

22.01 - Нове процјене из Београда – "Београд сутра" 52,6 одсто, "Крени промени" 17,5 процената

Према процјенама Цесида и Ипсоса на основу 72 одсто обрађеног узорка, највише гласова освојила је листа "Београд сутра" – 52,6 одсто.

На другом мјесту је листа "Крени промени" са 17,5 одсто гласова, док је треће мјесто, заузела листа "Бирамо Београд" са 12,5 процената.

Четврто мјесто заузела је листа "Ми снага народа" са 8,1 процената, а у престонички парламент ући ће и Руска странка са 1,2 одсто. Остале листе, нису освојиле довољан број гласова за прелазак цензуса.

Процијењена излазност у главном граду је 46,9 одсто.

21.55 - Несторовић: У Београду смо освојили између девет и десет одсто, то је 10-15 одборника

Предсједник покрета "Ми снага народа" Бранимир Несторовић изјавио је вечерас да је излазност на данашњим локалним изборима била ниска, оцјењујући да велики дио грађана ''више није заинтересован'' за изборе.

Фото: TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ/bs

21.43 - Прве процјене у Новом Саду: Листа "Нови Сад сутра" освојила 52,7, "Удружени" 24,2 одсто гласова

Према 63,3 одсто узорка ИПСОС-ЦЕСИДА-а на градским изборима у Новом Саду, листа "Александар Вучић – Нови сад сутра" освојила је 52,7 одсто, "Удружени за слободан Нови Сад" 24,2, а листа "Крени-промени" 9,9 процената.

21.50 Вучић: У Београду 63 мандата

Александар Вучић рекао је у штабу СНС-а да ће у Београду њихова листа имати 63 мандата од 110. Рекао је да је забиљежена велика побједа и у Новом Саду.

фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

- У Београду ћемо имати 63 одборничка мандата, наша листа имаће 52 одсто гласова од оних који су изашли, то је невјероватна побједа, убједљива побједа и у Новом Саду - рекао је Вучић.

21.39 - Манојловић: Најнерегуларнији избори до сада

Кандидат за градоначелника Београда листе "Крени-промени" Саво Манојловић рекао је вечерас да су издали упутство свим својим контролорима да не потписују записнике, јер су ово били најнерегуларнији избори до сада.

Он је, на конференцији за новинаре, рекао да анкете показују да је "Крени-промени" остварио најјачи процентуални резултат опозиције од 2012. године.

Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

- То је велики успјех ових људи, свих контролора, кандидата, људи који су подржавали 'Крени-промени' у немогућим условима - навео је Манојловић.

Он је нагласио да немају шта да славе у земљи са "оваквим изборним условима".

21.28 - Прва процјена резултата у Београду: Листи "Београд сутра" 53 одсто гласова

Према процјени ИПСОС-ЦЕСИД-а на основу 51,1 одсто обрађеног узорка, листа "Александар Вучић - Београд сутра" освојила је 53 одсто гласова.

На другом мјесту је листа "Др Саво Манојловић - И ја сам Београд – Крени-Промени" са 17 одсто, а трећа "Бирамо Београд - Добрица Веселиновић - Милош Павловић" са 12,6 одсто.

На четвртом мјесту је листа "Ми снага народа, проф. др Бранимир Несторовић" са 8,2 одсто освојених гласова.

21.22 - Прелиминарна процјена резултата у Нишу

Према 60 одсто узорка ИПСОС-ЦЕСИДА-а на градским изборима у Нишу, листа "Александар Вучић – Ниш сутра" освојила је 46,6 одсто, Група грађана "Др Драган Милић" 34,2, "Бирамо Ниш-Ђорђе Станковић" 14,5, Уједињени - нада за Ниш 3,7, Др Саво Милошевић - И ја сам Ниш – Крени – промени" 3,7, Руска Странка – Русија и Ниш у Срцу – Тихомир Перић” 1,3, саопштио је Срђан Богосављевић.

21.14Вучевић: Сигурна побједа

Предсједник СНС-а Милош Вучевић саопштио је прве резултате из изборног штаба СНС-а, нако одржаних локалних избора у Србији.

20.45 - Богосављевић: Први резултати за пола сата до 40 минута

Консултант Ипсоса Срђан Богосављевић изјавио је да се прве процјене резултата очекују за пола сата до 40 минута. Богосављевић је за РТС рекао да се око 11 сати видјело да неће бити велике излазности на изборима.

Извршни директор Цесида Бојан Клачар рекао је да ће прве процене дати када се подаци буду стабилизовали.

- Већ су кренули да пристижу резултати и за Ниш и за Нови Сад -, рекао је он.

Подаци о излазности показују да је излазност на локалним изборима мања него у децембру.

20.37 - Цесид: До 19 часова излазност у Београду 42,2, излазност мања него у децембру

У Београду је до 19 часова гласало 42,2 одсто бирача, што је мање него на изборима у децембру када је излазност до 19 сати била 54,1 одсто, саопштио је данас Цесид.

Према процјенама Цесида и Ипсоса, у Новом Саду је, према процјенама, до 19 часова гласало 46,3 одсто бирача, док је у децембру гласало 54,7 одсто.

У Нишу је данас до 19 часова гласало 44,4 одсто бирача, а у децембру је до 19 часова гласало 54,2 одсто бирача.

20.30 - Прво оглашавање ГИК-а; Лукић: Прелиминарни резултати послије 22 часа

Сва гласачка мјеста у Београду затворена су вечерас у 20 часова, а гласање је прошло без проблема, изјавио је предсједник Градске изборне комисије Зоран Лукић и најавио да ће излазност и први резултати бити познати послије 22 часа.

фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ/bs

- Имаћемо излазност послије 22 часа и прве резултате - рекао је Лукић новинарима у ГИК и нагласио да гласање никада није мирније прошло.
Он је рекао да се очекује још једна конференција за новинаре са прелиминарним подацима, казао је Лукић и навео да је ГИК дужан да до сутра у 20 сати утврди прелиминарне резултате.

 

20.04 - Вучић стигао у изборни штаб СНС, заједно са Брнабић; Имамо сјајне резултате

Предсједник Србије и члан СНС Александар Вучић је на улазу у изборни штаб упитан да прокоментарише то што се народ туче на улицама, а Вучић је рекао да батинаши туку поштене људе.

- Не туче се народ, батинаши туку поштене људе. Побиједићемо вас убједљивије него прошли пут. Да знате да увијек говорим истину, као што сам рекао за Реал Мадрид - рекао је Вучић.

Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

20.00Ево када се могу очекивати први резултати локалних избора

Први прелиминарни резултати очекују се већ након првог сата од затварања бирачких мјеста.

Како је Цесид најавио, ова организација и Ипсос Србија прве резултате избора очекују послије 21 час. Први резултати биће објављени из Београда, Новог Сада и Ниша и то сат и по по затварању гласања.

Када је ријеч о Градској изборној комисији, која ће саопштавати званичне резултате избора у Београду, они ће "резултате гласања објавити током ноћи".

Досадашња пракса је показала да готово у исто вријеме са првим прелиминарним резултатима излазе и прелиминарни резултати странака које учествују на изборима.

Резултати које ГИК објави су званични, док су они који стигну са адреса агенција који се баве истраживањем јавног мњења, само процјене.