latinica  ћирилица
02/06/2024 |  17:32 ⇒ 17:36 | Аутор: СРНА

Преминуо српски редитељ и професор сценског покрета Младен Матерић

Српски редитељ и професор сценског покрета Младен Матерић преминуо је након краће болести у болници у Тулузу у Француској, а иза себе је оставио мноштво представа, међу којима "Тетовирано позориште" и "Мјесечеву представу", са којима је успјешно учествовао на бројним међународним фестивалима.
Младен Матерић - Фото: РТРС
Младен МатерићФото: РТРС

Матерић је рођен 1953. године у Бањалуци, гдје је завршио основну школу.

Позориштем се бавио од раних дана, каријеру започео у Сарајеву на Академији сценских умјетности гдје је заједно радио са редитељем Емиром Кустурицом.

Основао је трупу при сцени "Обала" при Академији и био њен умјетнички руководилац.

Тамо је направио представе "Тетовирано позориште" и "Мјесечева представа", са којима је успјешно учествовао на бројним међународним фестивалима.

"Тетовирано позориште" стекло је свјетску славу побиједивши у Единбургу на фестивалу позоришта, док је "Мјесечева представа" играна као друга у Театру младих у Сарајеву, а послије и у читавом свијету.

Рат га је девдесетих година затекао на турнеји у Француској гдје је и остао и направио мноштво представа које су биле израз једног Вилсоновског погледа на позоришта.

Стварана је нова стварност на сцени, позориште бирано из реалности умногоме је надилазило, било је то позориште најфинијег укуса.

Оболио је прије годину дана и смрт га је затекла у једној болници у Тулузу.

У Бањалуку и Народно позориште Републике Српске стигао је први пут 2013. године да би режирао представу "Кухиња" по тексту Петера Хандкеа.

Представа је на фестивалима у Ужицу и Крагујевцу освајала награде, а и сам Хандке је гледао у Бањалуци.

Радио је, додају, и представу према Хандкеовом комаду "Часови у којима нисмо ништа знали једни о другима", у копродукцији са позориштима из Сенара и Тулуза.

Из Народног позоришта Републике Српске истакли да их је Матерић вјешто провео кроз вишемјесечни процес, а премијера представа је изведена 18. октобра 2015, на Дан Народног позоришта.

- Један трг, једна реченица, један дјечак и 18 глумаца у 105 минута су показали тешку историју нашег простора и означили ново доба нашег позоришта. Изашли смо у свијет и показали да из наше напаћене земље не долази само страдање и крв него и умјетност. Београд, Петроград, `Бабел Фест` у Румунији и двонедјељна турнеја у Француској заувијек су уврстили наше позориште на мапу Европе - наводе из Народног позоришта.

Са болести се, кажу, професор стоички носио, шалио се с њом, а онда је тихо отишао, окружен најмилијима.

- Напустио нас је свјетски познат српски редитељ Младен Матерић - рекао је Емир Кустурица.