latinica  ћирилица
01/06/2024 |  11:46 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

Додик: Засједање Уставног суда показује сву пропаст БиХ

Јучерашње засједање Уставног суда показује сву пропаст БиХ, написао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на свом Икс налогу.
Милорад Додик (Фото: instagram.com/mdodik.official) -
Милорад Додик (Фото: instagram.com/mdodik.official)

Додик је поручио да су "они који покушавају да раде на тој политици на којој стоји сила, изгубили сваки критеријум правног поступања".

- Обично се у перцепцији очекује да Уставни суд буде правно тијело, а оно је већ одавно постало политичко. Доношење одлука којима се укида све и свашта, говори о томе да су они изгубили компас и нису у функцији одбране дејтонске БиХ, односно уставне БиХ. Они су креатори неке нове БиХ и та БиХ је само у интересу једног народа, и они ће, очигледно, ту битку изгубити- нагласио је Додик.

Додик је напоменуо да је "Република Српска свој став о Уставном суду давно рекла и тако ће се и понашати".

- Чињеница да су прихватили да раде и да крше властита правила, у коме само домаће судије могу да буду чланови, предсједници и потпредсједници Суда, јуче је доживјела свој колапс и чињеницом да је њемачки држављанин потпредсједник Уставног суда. Када томе додате да је њемачки држављанин и лажни високи представник, онда то говори о томе на који начин и шта овдје Њемачка планира да ради. Мислим да су се запетљали и да њихове одлуке више немају снагу коју су имале. Свака одлука која не може да буде спроводива нема смисла. Ово што су они урадили је потпуно неспроводиво и треба да се на тај начин посматра. То је класичан доказ рушења Дејтонског споразума - навео је Додик.

Додик је упозорио да "одавно није донесена одлука међународног фактора као ова Уставног суда, којом се руши Дејтонски споразум".

- Американци причају из уста Марфија, њиховог амбасадора, како ниједан њихов држављанин није рекао да треба уништити Републику Српску, а сваки дан то чине. Мисле да су људи наивни и да не виде шта се ту ради. Иза ових одлука Уставног суда очигледно стоји волонтеризам Марфија и других амбасадора, њемачког и британског, у БиХ. Овим одлукама готово се парализује БиХ, она се скида са мапе европског пута. Оне су прије свега антиевропске одлуке и нису у складу са напорима Републике Српске да се иде европским путем - закључио је Додик.