latinica  ћирилица
31/05/2024 |  23:00 | Аутор: СРНА

И данас актуелни мисао и дјело Вука Караџића

Мисао и дјело Вука Караџића и данас су актуелни и веома је важно вратити се његовом дјелу и научним принципима које је користио, рекао је професор Душко Певуља са бањалучког Филолошког факултета у Требињу, гдје је одржано предавање "Филолошка мисао Вука Караџића".
Требиње-предавање - Фото: СРНА
Требиње-предавањеФото: СРНА

- Све ово вријеме, нарочито од распада екс Југославије, мисао и дјело Вука Караџића су непрестано актуелни. Интересантно је да су још од времена Вука Караџића језик и национални идентитет непрестано угрожавани и веома је важно да се вратимо Вуковом дјелу и научним принципима које је у свом раду користио - рекао је Певуља.

Он сматра да се Вукова мисао не поштује досљедно, већ само парадно.

- Сјетимо их се на један дан, али суштински не слиједимо његову мисао и наш језик је и те како угрожен - рекао је Певуља и додао да се не чини довољно на заштити матерњег језика.

Певуља је додао да се ове године обиљежава 210 година од објављивања прве књиге Вука Стефановића Караџића и 160 година од његовог упокојења.

Предавање о теми "Филолошка мисао Вука Караџића" организовали су Удружење "Ћирилица" и Народна библиотека Требиње поводом 210 година од почетка издавачког рада Вука Стефановића Караџића, поводом прославе Светих Ћирила и Методија и десетогодишњице рада Удружења.