latinica  ћирилица
30/05/2024 |  15:57 ⇒ 16:18 | Аутор: РТРС

Утврђен Приједлог закона о измјенама и допунама закона о геолошким истраживањима

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима.
Влада Републике Српске - Фото: Уступљена фотографија
Влада Републике СрпскеФото: Уступљена фотографија

Министарство енергетике и рударства је након двије године примјене Закона о геолошким истраживањима извршило евалуацију и приступило изради измјена и допуна Закона о геолошким истраживањима.

У претходном периоду одржане су четири јавне расправе и примједбе изнесене на овим расправама, као и примједбе и сугестије стручне и шире јавности су уграђене у овај приједлог закона, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

На овај начин област геологије је у потпуности уређена и у складу је са савременим креатањима у окружењу.

ЗА СРПСКУ НИЈЕ ПРИХВАТЉИВ ИЗВЈЕШТАЈ О СПРОВОЂЕЊУ ИПА ТРИ ПРОГРАМА У ПРОШЛОЈ ГОДИНИ

Извјештај о спровођењу ИПА три програма у 2023. години није прихватљив за Републику Српску јер га је сачинила Дирекција за европске интеграције БиХ самостално, без укључивања и сагласности Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу и републичких институција.

То је кршење система координације процеса европских интеграција у БиХ, договореног и усвојеног на највишем техничком и политичком нивоу у којем је одређен начин остваривања принципа консензуса у БиХ потребног да би се говорило "једним гласом" саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу након што је Влада Српске прихватила информацију о изради Годишњег извјештаја о спровођењу ИПА три у прошлој години.

УТВРЂЕН ПРИЈЕДЛОГ ЗАКОНА О ЛОВСТВУ

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о ловству којим се прецизније уређује газдовање ловиштем и дивљачи и дефинише ловство као дјелатност од посебног интереса.

Предложено законско рјешење дефинише дивљач као добро од општег интереса, те се недвосмислено прописује како се обезбјеђује општи интерес ловства као дјелатности и дивљачи као добра од општег интереса.

ЗА ИЗМИРИВАЊЕ ДОПРИНОСА ЗА 346 РАДНИКА ИЗДВОЈЕНО ВИШЕ ОД ДВА МИЛИОНА КМ

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о реализацији Основа програма социјалног збрињавања радника за прошлу годину, у којој се наводи да су измирене обавезе за неуплаћене доприносе за пензијско и инвалидско осигурање и осигурање од незапослености за 346 радника у укупном износу од 2.135.812 КМ.

У периоду од 2004. године до 31. децембра прошле године, за реализацију Програма социјалног збрињавања радника укупно је уплаћено 210.173.259 КМ, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

УСВОЈЕН АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА МАЛИХ И СРЕДЊИХ ПРЕДУЗЕЋА

Влада Републике Српске усвојила је Акциони план за спровођење Стратегије развоја малих и средњих предузећа Републике Српске за период 2024-2026. године, а оквирна расположива средства за реализацију пројеката и активности износе 449.772.430 КМ.

Овај план представља трећи трогодишњи акциони план за реализацију Стратегије развоја малих и средњих предузећа Републике Српске.

ИМЕНОВАНЕ ГРУПЕ КОЈЕ ЋЕ КРЕИРАТИ МЈЕРЕ ЗАШТИТЕ ДЈЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ

Влада Републике Српске је именовала радне групе с циљем израде мјера заштите дјеце и омладине од ризичних онлајн појава које чине стрчњаци из надлежних министарстава и Агенције за информационо-комуникационе технологије.

Влада Републике Српске на сједници је усвојила информацију о анализи ризичних онлајн појава за дјецу и омладину.

Опширније прочитајте ОВДЈЕ.